Oosterzele: Rerum Natura wint de Nobelprei uitgereikt door ProVeg Oosterzele

ProVeg Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan een persoon of organisatie die het voorbije jaar in Oosterzele een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving.

Ook dit jaar kon het publiek meestemmen en na een spannende online race werd de laureaat 2024 uiteindelijk Rerum Natura. Deze korteketenwinkel met een opmerkelijk ruim plantaardig assortiment maakt het leven van de veggieminded en bij uitbreiding alle Oosterzelenaren makkelijker en ecologischer. De eigenaars, Bart en Annemie, hanteren als levensfilosofie het zorg dragen voor een duurzame balans van mens, dier en natuur op deze blauwe planeet.

Elena Lievens, coördinator van ProVeg Oosterzele, legt uit:” Hun goesting om deze levensfilosofie om te zetten in de praktijk resulteerde in het ontstaan van Rerum Natura, een biologisch tuinbouwbedrijf met grond in Balegem en Munte waar Bart en Annemie diverse groenten, kleinfruit, kruiden en Nobelpreien telen met het hoogste respect voor de natuur en ritme van de seizoenen. Als noeste werkers konden ze stap voor stap verder groeien en uiteindelijk ook de Patisson overnemen: de oogst kan op die manier rechtstreeks aangeboden worden in de korteketenwinkel en op de zondagse markt in Ledeberg. Corona overbrugden ze door pakketjes te verkopen want opgeven stond en staat niet in hun  woordenboek. Ondertussen groeiden ook de samenwerkingen: met de Christoforusgemeenschap in Munte, met de Oesterzwamboerderij in Bottelare enz. De winkel is gaandeweg uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats waar fijne gesprekken plaatsvinden of het nu gaat over prentboeken, vergeten groenten of kikkererwtproducten. Bart en Annemie, die zelf vegetariër zijn, geven deskundige uitleg over de achtergrond van de oogst en het aanbod en herinneren elke consument eraan hoe de seizoenen, velden, insecten en weersomstandigheden bepalend zijn voor het voedsel op ons bord. Heb je een vraag of ben je op zoek naar een veg product? Dan zoekt Annemie het op en bezorgt jou het antwoord of de bestelling kort daarna. Hun open, nieuwsgierige levenshouding zorgt ervoor dat er een bijzonder ruim assortiment plantaardige producten aanwezig is en dat je als veggie minded Oosterzelenaar niet meer naar een nabij gelegen stad hoeft te gaan voor al je inkopen. Maar bovenal, staat Rerum Natura ondertussen bekend voor de open, hartelijke, goedgemutste en warme sfeer die zo kenmerkend is voor het verbindende verhaal van Bart en Annemie. Kortom, omdat ProVeg Oosterzele ervan overtuigd is dat Rerum Natura het plantaardige verhaal stevig ondersteunt,  verdient deze organisatie ons inziens de Nobelprei in 2024.”

 

De tweede prijs, een gouden wortel, werd uitgereikt aan Velt Land van Rhode omwille van hun voortrekkersrol qua ecologische en plantaardige levensstijl via hun publicaties, kookworkshops en 100% veggie ledenfeest.

De derde prijs, een zilver ajuin, werd uitgereikt aan Smissenbroek.

Naar aanleiding van Wereldveggiedag en Werelddierendag lanceert ProVeg België ook de nationale campagne Chili voor Willy. Met het ingezamelde geld wil ProVeg België nog meer mensen laten deelnemen aan de Veggie Challenge om Vlaanderen nog meer te verplantaardigen.