Tijdens de Week van het Bos vieren we Dag van de Boseigenaar: dan zetten wij de boseigenaars in de kijker die mee zorgen voor een gezonde, groene leefomgeving voor ons allemaal. De Bosgroepen ondersteunen eigenaars bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. In Vlaanderen zijn er 15.000 leden die samen bijna 59.000 hectare bos beheren. Zonder hun toewijding zou er een pak minder bos zijn, en dus ook minder zuivere lucht, CO2-opslag, klimaatbuffers en biodiversiteit.
In onze provincie gaan we op bezoek bij Bosgroeplid Isabelle in Oosterzele. Zij leidde een totaal ander leven in New York en Parijs, maar toen ze vijf jaar geleden het domein van haar vader erfde, gooide ze het roer om. Nu zet ze zich elke dag in om bezoekers van Smissenbroek dichter bij de natuur te brengen door hen te laten proeven, leren en bewonderen.
Het bos van Isabelle is 28 hectare groot en maakt deel uit van het Ettingebos. Het werd enkele eeuwen terug aangelegd als jachtbos en komt al voor op kaarten uit de 17e eeuw. Omdat het zo oud is, groeien er voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, speenkruid en slanke sleutelbloem. Door het bos stromen twee beken en in het verleden werden er ook rabatten aangelegd, wat ook weer zorgt voor een specifieke biodiversiteit. Er worden regelmatig eekhoorns en buizerds gespot en het bos staat ook gekend voor zijn zeldzame vlinders.
Naast de gegidste wandelingen is er ook een demo met trekpaarden die omgewaaide boomstammen uit het bos slepen. De deelnemers worden verdeeld in 3 groepen die telkens doorschuiven naar de volgende activiteit. Nadien werde er de mooie orangerie verzameld voor een lokaal hapje en drankje.
De Bosgroepen peilden via een enquête naar wat leeft bij de Vlaamse boseigenaar. De grootste motivatie om zelf een bos te hebben is zorgen voor een betere biodiversiteit en het milieu. Op de tweede plaats komt ontspanning, en op de derde plaats toekomstige generaties hiervan de voordelen kunnen bieden. Dit hangt nauw samen met de redenen waarom eigenaars naar hun bos trekken. Ze zoeken er vooral de rust op, genieten er van de fauna en flora, maar – toch verrassend – ook het werken in het bos staat in de top 3. Of zoals een boseigenaar het mooi verwoordt: ‘In het bos wat werken is de beste fitness, en je hoort er de beste playlist: het getjilp van vogels, gekraak van takken, gekwaak van kikkers, gezoem van vliegen en bijen.’
65% van de Vlaamse boseigenaars is 60-plus, zij beheren het bos vooral in functie van toekomstige generaties. 32% van de respondenten werd boseigenaar via een erfenis, maar het merendeel, namelijk 57%, kocht zelf het bos aan. Degene die zelf een bos aankochten, vallen voornamelijk in de categorie 20 tot 40 en 40 tot 60 jaar. Wat alle boseigenaars gemeen hebben, is de liefde voor het bos en de ontspanning die ze er vinden, zo blijkt uit de vele anekdotes die ze deelden. ‘Iedere ochtend maak ik samen met mijn hond een wandeling in het bos. Op een plekje waar de zon door de bomen schijnt doe ik aan tai chi. Mijn hond zet zich gewoonlijk stilletjes naast me maar laatst zag ik hem naast me op zijn rug liggen met de poten gestrekt alsof hij mee aan het stretchen was. Een ontzettend grappig beeld.’
Enkele mooie anekdotes uit de Boseigenaarsenquête
“Ik lag in mijn hangmat te slapen toen ik plots iets hoorde. Ik was niet meteen klaarwakker en dacht dat het mijn partner was, al kon ik het harige bruine jasje niet thuisbrengen. Gelukkig bleef de ree staan en kwam ik tot helder (in)zicht.”
“Vorige winter hebben we een inheems gemengd loofbos geplant. Elke keer ontdekken we er andere planten of dieren, erg fascinerend! Obsidentify helpt ons voortreffelijk met het herkennen: de groene zandloopkever, brandnetelkapje, amandelwilg, watersalamander, havikskruid, bekerzwam, teunisbloempijstaart, pluimvoetbij, enzovoort. Onze nieuwe vondst noemen we dan het diertje/plantje van de dag.”