Ook de stekker uit nog andere Zottegemse sportevenementen

In een eerder NUUS-artikel (zie via deze link) kon / kan u lezen dat definitief de stekker uit de organisatie van de wielerwedstrijd Egmont Cycling Race (voor mannen) getrokken is. Volgens een reactie die op onze redactietafel viel, was die berichtgeving voor een aantal sportievelingen aanleiding om te laten horen dat blijkbaar ook aan nog andere sportevenementen die decennialang een vaste plaats op de jaarlijkse Zottegemse sportkalender hadden, een einde gekomen is.

Zo wordt het jammer gevonden dat het jaarlijkse Sportgala dat gewoonlijk eind februari plaatsvond, een stille dood lijkt gestorven te zijn. Dit evenement kwam voort uit de sportavond waarmee oorspronkelijk ook de verkiezing van de Zottegemse Sportlaureaat gepaard ging. Doorheen de jaren evolueerde het naar een (terechte) huldiging van plaatselijke sporters of sportteams die in het jaar tevoren een kampioenstitel behaalden alsook van beloftevolle jongeren, G-sporters en/of andere verdienstelijke leden van een sportclub. Tegelijk was de omkadering van dit Sportgala een ideale gelegenheid om ook minder gekende sporten in de kijker te plaatsen met een optreden of demonstratie, zo wordt opgemerkt. Het laatste Sportgala dateert intussen van begin maart 2019. Na de coronajaren werd er geen vervolg meer aan gebreid. “Alsof prestaties van Zottegemse sporters niets meer voorstellen,” zo wordt nog toegevoegd.

Hetzelfde lot onderging de fiets- en wandelhappening ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’ waarmee honderden deelnemers de zomervakantie op een sportief-recreatieve manier konden afsluiten. Als een soort doorstart van de gezinshappening Ringkarond die tevoren 25 jaar op rij door Sportakern Zottegem werd georganiseerd, kwam er in 2017 met Oost-Vlaanderens Mooiste een gelijkaardig fiets- en wandelevenement, eveneens gericht naar zowel geoefende als minder geoefende fietsers en wandelaars (individueel of in gezins- of ander groepsverband). Alhoewel in 2018 – volgens cijfers van de stad – zelfs een recordaantal van 2.500 fietsers en wandelaars mocht verwelkomd worden, vond toch in 2019 de laatste editie van Vlaanderens Mooiste ervan plaats. Na de twee coronajaren werd immers begin 2022 door het college van burgemeester en schepenen besloten om de organisatie niet voort te zetten en werd ook deze fiets- en wandelhappening in alle stilte van de Zottegemse activiteitenkalender afgevoerd.