Laya Janssens (inwoonster Merelbeke) liep afgelopen weekend de marathon van Brugge als type 1 diabetes patiente. Ze is lid van het diabetes liga running team, een loopteam voor diabetici.
Een marathon met type 1 diabetes…
…en een slimme insulinepomp, veel doorzettingsvermogen en teamspirit!
Laya Janssens liep afgelopen weekend in Brugge haar eerste marathon, en was één van de 1970 finishers. Extra bijzonder aan haar prestatie was dat er van onder haar looptenue een slangetje loopt die haar 42.195km lang continu van insuline heeft voorzien. Laya heeft diabetes type 1, wat betekent dat haar bloedsuikerspiegel niet meer autonoom door het lichaam wordt geregeld. In plaats daarvan heeft ze een insulinepomp die ze tijdens de wedstrijd bedient om haar bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk in balans te houden. Niet eenvoudig tijdens een marathon, waarbij de insulinegevoeligheid sterk verhoogd is en je een groot risico loopt op een plotse suikerdip (hypoglycemie). “Van een hypo moet ik minstens 20 minuten recupereren, ik loop ook heel wat trager dan.” Al worden personen met diabetes steeds meer geholpen door een nieuwe generatie insulinepompen die mee beslissingen nemen. “Ik kon de suiker de hele wedstrijd op een stabiel plateau houden.”
Slimme pompen
De opkomst van de hybrid closed loop pompen is een zegen voor sportieve diabetici. In de Medtronic 780g, de pomp van Laya, zit een zelflerend AI algoritme. De pomp krijgt realtime feedback van een glucosesensor die op de arm zit. Deze geeft de opdracht aan de pomp om insuline toe te dienen bij een stijging van de bloedsuikerspiegel en onmiddellijk te stoppen bij een daling. Hiermee tracht het de werking van een functionele pancreas zo goed mogelijk na te bootsen. Een grote sprong voorwaarts in de behandeling van diabetes, al worden insulinepompen tijdens een marathon soms letterlijk in snelheid gepakt.
“Je eigen intelligentie gebruiken blijft ook belangrijk”.
Op Laya’s sporthorloge staat naast haar hartslag, tempo en afgelegde afstand, ook een veldje met haar bloedsuikerspiegel en een pijl die aangeeft welke richting deze uit gaat. Dat is nodig, want ook al reageert de insulinepomp op dalingen van de bloedsuikerspiegel, hij komt vaak een stap te laat tijdens hevige sportinspanningen. Bovendien kan de pomp geen suiker toedienen. Om de bloedsuikerspiegel snel weer op een veilig peil te brengen bij een hypoglycemie, rekent het op de gebruiker, die het via alarmsignalen waarschuwt. “Ik heb telkens energiegelletjes genomen wanneer ik de curve zag zakken, zes in totaal. Plus een haverreep en wat iso drank. De bloedsuiker was iets hoger dan normaal, maar ik wou geen risico nemen. Het is een afweging die ik maakte om deze marathon tot een goed einde te brengen.” Artificiële intelligentie aangevuld met je eigen intelligentie, alertheid en zelfsturing dus. Je goed laten omringen helpt ook.
Diabetes Liga Running Team
Laya liep haar marathon niet alleen. Haar echtgenoot Gerardo liep de ganse wedstrijd aan haar zijde met hetzelfde lichtblauw streepje op zijn tenue, verwijzend naar de Diabetes Liga. Aan de finish werd ze opgewacht en aangemoedigd door teamleden. Vorig jaar werd Laya lid van het Diabetes Liga Running Team, een loopteam opgericht om sportievelingen met diabetes bij elkaar te brengen. “Vroeger dacht ik dat marathons lopen alleen maar voor zotte fanatieke sporters was, en nu loop ik één samen met mijn man en de fantastische leden van de Diabetes Liga. Nooit had ik gedacht dat ik dit zou kunnen, en willen kunnen. Dankzij de ervaringen van lotgenoten heb ik veel bijgeleerd over hoe je je bloedsuiker stabieler houdt tijdens het sporten en het is me relatief gelukt. Dat is evenveel een overwinning voor mij als die 42,195km uitlopen!“