Veel spullen krijgen nieuw leven in Repair Café

Weggooien? Mooi niet!

Op zaterdag 12 oktober 2024 werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele al de 17 de editie van het ‘Repair Café’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. Veel waardering voor het lovend initiatief van organisator ‘Repair Café’ én de inspanningen van de ‘fiksers’ om defecte toestellen te repareren. Bedankt! Repair Café, dé oplossing voor minder afval. Een gelukkige trend, steeds meer mensen vinden de weg naar het Repair Café en zakten af naar het GILO in Oosterzele om elektrische apparaten, kleding, fietsen, computers, heggenscharen, grasmaaiers, tuingereedschap,…te laten herstellen. Voor 10 u sijpelen de eerste bezoekers al binnen. Het onthaal is vriendelijk, in een mum van tijd ben je ingeschreven, de fiksers gaan meteen aan de slag.

 
Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is en die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog te veel afgedankt. Zonde, toch. De reparateurs gingen alweer gedreven aan het werk. Met het Repair Café wil men de weggooi-drift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Herstellen is een goede manier om daar iets aan te doen. Er werd nogal wat gereedschap aangeboden dat aan herstelling of nazicht toe was. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen het bewustzijn. Omdat je met eigen ogen ziet, hoe fiksers te werk gaan, en veel spullen een nieuw leven krijgen. Stop het weggooien. Verminder de gigantische afvalberg. We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Repareren is een manier om daar iets aan te doen. We gooien te veel weg en doen dat té gemakkelijk. Een pluim voor Repair Café Oosterzele dat repareren promoot als alternatief voor klakkeloos weggooien én reparatiekennis wil behouden. ‘Repair Café’ is een heel positieve tendens die door vele Oosterzelenaars ondersteunt wordt. De ‘reparateurs’ stonden voor de 17 de keer klaar om je te helpen, herstelden defecte toestellen of gaven deskundig advies om het zelf te herstellen.
Wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook zomaar naar het café komen voor een kopje koffie, gebak, (streek)bier, frisdrank, iets hartigs,…en héél belangrijk voor een deugddoende babbel. Het Repair café, ook een ontmoetingsplaats. Er werden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen. En heel belangrijk, het wil dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak nog maar eens boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten. Nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom, een warme oproep aan mensen die handig zijn met computers, radio, klein elektro, tuingereedschap, slijpen van keuken- en tuingerei, speelgoed, fietsen, kledij, textiel,…kom het ronduit schitterend team ‘fiksers’ versterken. Interesse? Graag meewerken? Volgende editie in maart 2025. Info: Ivan Van de Sijpe, 0498 / 80 47 35, ivan.vandesijpe@skynet.be.
Een pluim voor fietsersbond
Fietsersbond Oosterzele tekende present op het Repair Café en zorgde als een ‘pater familias’ voor een vrijblijvende fietscontrole. Je kreeg een schat aan informatie of uw fiets aan de wettelijke vereiste punten voldoet. Een welverdiende pluim voor Fietsersbond Oosterzele dat blijft ijveren voor veilig fietsen. FO, opgericht in september 2022, voert de kernvisie ‘Iedereen veilig op de fiets in Oosterzele’ hoog in het vaandel. Fietsersbond Oosterzele blijft niet bij de pakken zitten en realiseerde al fietstocht (Oosterzeelse knelpuntenroute), fietsknelpuntenkaart, eigen facebookpagina & website, opvolging fietsveiligheid in plannen, week van de mobiliteit, filmpje, deelname aan vrijetijdsmarkt, scholengordel, fietsexamen, applausdag, vertegenwoordiging in verkeerscommissie, alweer present op Repair Café, actie in Westhoekschooltje, Visie op fietsen in Oosterzele, fietslessen, deelname aan verenigingsbeurs,…Interesse? Info: https://www.fietsersbondoosterzele.be.
                                                                                                                               (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)