Wordt Kurt De Loor de nieuwe Zottegemse burgemeester of blijft alles bij het oude?

De Zottegemse kiezers – of toch 66,1 % van de stemgerechtigden – hebben voorbije zondag in het stemhokje hun ‘mening’ met betrekking tot het voorbije en het toekomstige beleid in hun stad ‘op papier’ gezet. Een groot deel van hen – 31,9 % stemde op Vooruit en maakte van deze oppositiepartij de grootste – wil blijkbaar een koerswijziging maar of die er ook komt, blijft vooralsnog een open vraag. Alleszins werden de 29 beschikbare zitjes in de gemeenteraad flink herverdeeld, met alle mogelijke gevolgen voor een coalitievorming van dien.

Ter herinnering en vergelijking: bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam deze zetelverdeling uit de bus: N-VA 8, sp.a/Vooruit 7, CD&V 7, Open VLD/Positief 5 en Groen/ZiZo 2. De nieuwe zetelverdeling sinds zondag ziet er als volgt uit: Vooruit 11, N-VA 8, CD&V 5, Positief 2, Vlaams Belang 2, ZiZo 1.

Volgens de nieuwe ‘spelregels’ inzake coalitievorming is Vooruit als grootste partij met stemmenkampioen Kurt De Loor nu aan zet (het zgn. initiatiefrecht) om een bestuursmeerderheid te vormen, waarbij hij dan de burgemeester kan worden. Maar het zou wel eens kunnen blijken dat dit ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ is. Een akkoord met N-VA zou een stabiele meerderheid van 19 op 29 zetels opleveren maar volgens Het Nieuwsblad heeft Matthias Diependaele  al laten horen dat dit geen optie is omdat “het werk van N-VA met CD&V nog niet af” is. In dit geval moet Kurt De Loor dan kijken richting CD&V (waarmee Vooruit vroeger ook al samenwerkte) maar hierbij rijst de vraag of CD&V dat zes jaar geleden zelfs een getekend voorakkoord met Vooruit uiteindelijk aan zijn laars lapte, daar ditmaal wel zal op ingaan, temeer ook N-VA – volgens de woorden van Matthias Diependaele – zo mogelijk nog verder wil met CD&V. In dit laatste geval komen zij tezamen aan een totaal van 13 zetels en dan zou Positief (met 2 zetels) eventueel mee in de dans kunnen komen om een meerderheid te vormen met 15 op 29 zetels. Eenzelfde nipte coalitie als de meerderheid waarmee zes jaar geleden aan de legislatuur begonnen werd maar die ‘onderweg’  in duigen viel toen Peter Vansintjan besliste om de CD&V-fractie te verlaten en als onafhankelijke te zetelen. Deze laatste coalitiemogelijkheid (N-VA/CD&V/Positief) wordt echter pas reëel als Kurt De Loor er niet in slaagt zelf een meerderheid te vormen binnen de termijn van twee weken die hiervoor voorzien is. Dan gaat het initiatiefrecht naar de tweede grootste partij en komt N-VA met Matthias Diependaele aan zet. Wordt dus vervolgd