Dr. Loren Deblock uit Brakel in finale PhD Cup met betere chirurgische behandeling tegen borstkanker

Dokter in de chemie Loren Deblock uit Brakel is finalist van de Vlaamse PhD Cup  is bezig met een betere chirurgische ingreep tegen borstkanker op punt te zetten. Hij werd verkozen om deel te nemen aan de finale van de Vlaamse PhD Cup. Onderaan het artikel kunnen mensen uit de regio stemmen om te zorgen dat Loren de publieksprijs kan winnen. Mensen steun dit!
Eventjes voorgesteld
Loren : “Ik ben dr. Loren Deblock, geboren en getogen in Nederbrakel (°1995). Na het behalen van mijn bachelor en master in de chemie aan Universiteit Gent, startte ik een doctoraat in de chemie. Na jaren onderzoek te voeren werd ik in mei 2023 bekroond met de titel Doctor of Science: Chemistry (in het NL is dit  Doctor in de Wetenschappen: Chemie).
Ik ben finalist in de VLAAMSE PHD  CUP , dit is een wedstrijd waar pas afgestudeerde Vlaamse doctoren (van eender welk vakgebied) uitgedaagd worden om hun jarenlang onderzoek aan een breed publiek uit te leggen, en dit in slechts in 3 minuten! De prijs van deze wedstrijd (https://www.phdcup.be/wedstrijd) is een voucher van 5000 euro bij de Vlerick Business School, een videoreportage via de Universiteit van Vlaanderen, en de opportuniteit om een boek te publiceren.”
Meerdere selectierondes
Loren: “Na meerdere selectierondes zit ik nu bij de 8 finalisten (https://www.phdcup.be/deelnemer/loren-deblock), ik strijd om de juryprijs op 16 oktober in de Handelsbeurs in Gent en dit valt zowel in persoon als online mee te volgen (https://www.phdcup.be/finale-2024).
Waar gaat mijn onderzoek dan over? Dat legt deze video in 90 seconden in verstaanbare termen uit! ” https://www.youtube.com/watch?v=CwQ08ox4iEc
Focus op chirurgische behandeling tegen borstkanker 
Loren “Mijn doctoraat had als focus om de chirurgische behandeling van patiënten met borstkanker te verbeteren. Bij een groot deel van de patiënten met borstkanker wordt de tumor verwijderd samen met de zogenaamde schildwachtklieren. Dit zijn de okselklieren die het eerste uitzaaiingen kunnen bevatten en mee zullen bepalen of de patiënt bijvoorbeeld chemie of radiotherapie nodig heeft. Enorm belangrijk dus dat we dit klieren kunnen onderzoeken, maar niet evident als je weet dat er wel 40 klieren in de okselregio zitten. Om deze schildwachtklieren te vinden hebben we een contrastmiddel nodig, dit is een stof die weefsels beter in beeld brengt op een scan. Maar de huidige methode in klinieken wereldwijd heeft 3 grote nadelen:
  • Het gebruikte contrastmiddel is radioactief, dit vergt gespecialiseerd personeel en infrastructuur. Het heeft ook als gevolg dat de patiënt en het personeel die betrokken is blootgesteld wordt aan radioactieve straling.
  • Niet ieder ziekenhuis heeft de juiste toestellen beschikbaar
  • En soms wordt een blauwe kleurstof gebruikt die de borst maanden tot zelf jaren nadien kan blauw verkleuren
In mijn doctoraat wou ik beter doen, ik ontwikkelde een nieuw contrastmiddel om de schildwachtklieren in beeld te brengen. Hoe dan? Met nanokristallen. Nanokristallen zijn onvoorstelbaar kleine bolletjes, wel 10 miljoen keer kleiner dan een tennisbal. Wanneer we ze injecteren zien we dat de nanokristallen zich verplaatsen van de injectieplaats naar de schildwachtklier zodat we deze mooi in beeld kunnen brengen. Mijn data op muizen toonde aan dat de nanokristallen unieke voordelen bieden tegenover de huidige werkwijze in de kliniek. De nanokristallen vergen slechts één injectie en creëren een procedure die toegankelijker is, meer flexibiliteit geeft, en óók nog eens de klier accurater in beeld brengt dan de huidige methodes. Al deze voordelen zouden een sterke win-win situatie creëren voor zowel de patiënt als de artsen. Het contrastmiddel zit nu nog in de onderzoeksfase en komende herfst werken we naar een kleine wereldprimeur toe, de contraststof voor de eerste keer ooit testen op een groot proefdier: varkens. Varkens leunen al veel dichter bij de mens aan, ze zullen ons onder meer leren wat de relevante dosissen zijn om aan beeldvorming te doen en wanneer we een patiënt bijvoorbeeld zouden moeten scannen na injectie. Om de stap naar mensen te nemen hoop ik in de nabije toekomst een bedrijf op te richten en zo mijn ultieme doel te bereiken: een veilige en toegankelijke behandeling voorzien voor iedere patiënt met borstkanker.”
Meer info artikel EOS
Oproep tot stemmen 
Mensen  uit de regio kunnen stemmen voor de publieksprijs onderaan volgende pagina (https://www.phdcup.be/publieksprijs)! Stemmen kan tot 16 oktober 17:00!
Bijgeleverde foto’s zijn van Kevin Faignaert (C)
Veel succes Loren!