In Idegem werd met een blauw potlood gestemd. Grap of verkiezingsfraude?

Idegem. Zondagvoormiddag 13 oktober is er in de voormiddag in de Idegem om nog heel onduidelijke redenen een blauw potlood in een stemhokje terechtgekomen. Verschillende mensen hebben daarmee hun stem uitgebracht. Het is allerminst duidelijk wat er nadien met deze stembiljetten tijdens het tellen is gebeurd. Een kiezer overweegt om toch nog een klacht neer te leggen.

Zondagmorgen hing in een stemlokaal om onverklaarbare redenen een blauw potlood aan de ketting. Dit is onreglementair want de kieswet schrijft voor dat er enkel met een rood potlood mag worden gestemd. Of het om een grap of om een bewuste poging tot fraude ging, is allerminst duidelijk.

Zeker is dat bij aanvang van de verkiezingen alle materialen door de voorzitter en de leden van het stembureau worden gecontroleerd, dus ook de potloden.

In de loop van de voormiddag signaleerde een kiezer het euvel. Het blauw potlood werd meteen vervangen. Tijdens het tellen van de stembiljetten werd vastgesteld dat het volgens de stad Geraardsbergen over enkele stembiljetten zou gaan. De voorzitter van het telbureau moet dan vaststellen of de uitgebrachte stemmen geldig zijn. Of ze geldig werden verklaard, is helemaal niet duidelijk. Kiezers die met het blauw potlood hebben gestemd, zien mogelijks daardoor hun stem verloren gaan.

Bij eventuele onregelmatigheden kunnen kandidaten binnen de veertig dagen na de verkiezingen bezwaar indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Dit college moet dan binnen de 35 dagen een uitspraak doen.

Volgens Jens Rottiers (UP) is het momenteel niet opportuun om een klacht neer te leggen. ‘We kijken de kat uit de boom en volgen het dossier op de voet. We kunnen dan nog altijd overwegen om een klacht neer te leggen.’

Uit goed ingelichte bronnen weten we dat er door een kiezer toch nog een klacht zou worden neergelegd. De persoon in kwestie neemt het niet dat zijn/haar stem door een flauwe grap verloren zou zijn gegaan.

Julien Borremans