N-VA, CD&V en Vooruit vormen nieuwe bestuursmeerderheid in Oost-Vlaanderen

Daags na de provincieraadsverkiezingen vonden de N-VA, CD&V en Vooruit elkaar voor het vormen van een nieuwe bestuursmeerderheid in het Oost-Vlaamse provinciebestuur. Met 21 van de 36 zetels heeft de coalitie een ruime meerderheid in de provincieraad.

Bij het afsluiten van de stemverrichtingen in Oost-Vlaanderen bleek de N-VA zijn dominante positie in de provincieraad nog te kunnen versterken met een extra zetel. Ook Vooruit boekte winst en ging van 3 naar 5 terwijl CD&V kon consolideren op 7 zetels.  De drie partijen hebben daarmee een stabiele basis om samen in zee te gaan.

Ik denk dat we met deze meerderheid de logica van de verkiezingsuitslag in Oost-Vlaanderen weerspiegelen,’ stelt huidig eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). “We hebben elkaar met de N-VA, CD&V en Vooruit dan ook vrij vlot gevonden rond een aantal thema’s waar we dezelfde doelstellingen delen.”

Voor Conner Rousseau (Vooruit) gaat het daarbij om investeringen waar de Oost-Vlamingen heel direct de effecten van voelen: “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan veilige en betaalbare recreatiedomeinen voor de Oost-Vlamingen of de investeringen in fietssnelwegen, die ook door de lokale besturen bijzonder gesmaakt worden.

Het bestuursakkoord zal de komende tijd verder uitgediept worden,” verduidelijkt Joke Schauvliege (CD&V), “maar we zijn het erover eens dat rechtszekerheid in het vergunningenbeleid en ruimte voor landbouw een belangrijke moot zullen vormen.”

“En ook de investeringen in de veiligheidsopleidingen voor politie-, brandweer- en urgentiediensten zullen in de nieuwe bestuursploeg hoog op het prioriteitenlijstje staan,” zo sluit Kurt Moens af.

De N-VA zal ook in de nieuwe coalitie twee gedeputeerden aanleveren, waaronder de eerste gedeputeerde. CD&V en Vooruit zullen elk één gedeputeerde leveren. Het voorzitterschap van de provincieraad blijft bij CD&V.

Het komt nu aan de respectieve partijen toe om te beslissen wie ze voordragen als gedeputeerde. Het moet daarbij sowieso gaan om mensen uit de provincieraad. De nieuwe provincieraad wordt geïnstalleerd op maandag 2 december, waarop ook de nieuwe deputatie van start kan gaan.

Foto Wellicht blijft Kurt Moens (N-VA) de eerste gedeputeerde