Dag van de Jeugdbeweging: jeugdverenigingen werken drempelverlagend

Geraardsbergen. Vrijdag 18 oktober 2024 is het de Dag van de Jeugdbeweging. Ook in Geraardsbergen staan dan de jeugdbewegingen en hun vele vrijwilligers centraal. Van 6.30 tot 9 uur voorziet Lokaal Bestuur Geraardsbergen, samen met Oxfam Wereldwinkel en enkele warme bakkers uit onze stad, een lekker, lokaal fairtrade ontbijt op het Stationsplein, en dit voor alle kinderen en jongeren die in hun jeugdbewegingsuniform naar school gaan.

Van 16 tot 18 uur zijn kinderen van 6 tot en met 12 jaar in hun uniform welkom in binnenspeeltuin Repespeeltje. Daarnaast zijn alle +12-jarige jeugdbewegingsleden vanaf 16 uur welkom in het Adriaansstadion voor uitdagende activiteiten zoals bumper ball, archery tag en spikeball. Vanaf 19 uur zijn alle +16-jarige leden en leiding welkom in jeugdcentrum De Spiraal. Voor een kleine bijdrage (5 euro) ontvangen de deelnemers een drankje, een snack en naar hartenlust frietjes. Om 21 uur neemt jeugdhuis De Ressort het over met de Nacht van de Jeugdbeweging.

Jeugdbewegingen zitten in de lift
Het ledenaantal van de huidige 8 jeugdbewegingen in Geraardsbergen is de afgelopen 10 jaar met maar liefst 16 procent gestegen. Bijna 900 kinderen maken op dit moment deel uit van een jeugdbeweging.

‘De Jeugddienst van het lokaal bestuur zorgt ervoor dat de jeugdbewegingen goed samenwerken en elkaar versterken. Door thema’s aan te reiken zoals toegankelijkheid laten we jeugdbewegingen stilstaan bij hun werking. Het is knap dat de jongeren, ondanks een ruim alternatief aanbod, ook vandaag nog steeds voor de jeugdbeweging kiezen. De jeugdbeweging is veel meer dan spel en tijdverdrijf. Het is een leerschool voor het leven’, zegt schepen van Jeugd Fernand Van Trimpont.