© Avansa

Zottegem: activiteiten rond ecologie en duurzaamheid

In het kader van de Maand van de Duurzaamheid in Zottegem worden, in samenwerking met de Milieu- en Klimaatraad en de Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking, in de komende dagen en weken nog een aantal inspirerende activiteiten rond ecologie en duurzaamheid georganiseerd om inwoners te informeren over en te sensibiliseren voor duurzame keuzes die zij kunnen maken.

  • Komende dinsdag 22 oktober wordt door Hendrik De Corte om 20 uur in het Educatief Centrum Beisloven een lezing gehouden over hoe de digitale meter kan zorgen voor een lagere elektriciteitsrekening en over hoe men voordeel kan doen met het capaciteitstarief, zonnepanelen en een dynamisch elektriciteitscontract. Inschrijven om deze lezing bij te wonen, kan door middel van een mailtje naar devuystkarel@gmail.com.

 

  • Op zaterdag 26 oktober  vindt van 14 tot 18 uur op het pleintje aan het kruispunt Oude Heirbaan / Leeuwergemsraat in Leeuwergem een onthardingsactie van Avansa plaats. Ook een wildplukwandeling staat op het programma alsook uithollen van pompoenen (zijn voorzien; alleen eigen materiaal meebrengen) als versiering voor de Halloweenhappening die er ’s avonds doorgaat. Afgesloten wordt met een ontmoetingsmoment met gratis soep.

 

  • Aansluitend bij deze onthardingsactie lanceert de organisatie Avansa ook haar eigen EHBO-actie ‘Eerste Hulp Bij Ontharden’. Voor elke Zottegemnaar die een eigen stukje terrein wil ontharden om er een boompje te planten of een grasveld of bloemperk of voortuintje aan te leggen, staat Avansa immers klaar voor advies op maat, het uitlenen van materiaal, een aanbod van plantjes en zelfs helpende handen. Wie meer info over deze ondersteuning wenst, kan hiervoor contact opnemen via bertostyn@avansa-vlad.be.

 

  • Op zaterdag 2 en zondag 10 november gooien twee duurzame woningen, respectievelijk aan het Meileveld 63 en de Klemhoutstraat 101, hun deuren open voor bezoekers. Op eerstgenoemde locatie wordt bij de (grotendeels doe-het-zelf) renovatie ervan ingezet op toekomstbestendig wonen door het gebruik van duurzame technieken en ecologische materialen. Bij het concept van de woning in Erwetegem die intussen al 12 jaar in gebruik is, draait alles rond gezondheid en levenslang wonen met aandacht voor klimaat en water. Inschrijven voor een bezoek kan via zottegem.be/duurzame-maand.

 

  • Naar goede gewoonte in november organiseren enkele gastgezinnen ook opnieuw de ‘Tafels van 11’ en bereiden zij voor hun gasten met fairtrade- en lokale producten een heerlijk driegangendiner. Ook vegetarische restotafels passen hierbij. De opbrengst wordt geschonken aan de jaarlijkse 11.11.11-campagne. Inschrijven om mee aan te schuiven aan tafel en meer info over de ‘Tafels van 11’  kan via mail naar devuystkarel@gmail.com.