Zottegem: politie controleert gebruik fietsverlichting

Zoals eveneens in de voorbije jaren rond deze tijd gebeurde, zal de lokale politie ook nu in deze najaarsperiode opnieuw intensiever toezien op de aanwezigheid en het correcte gebruik van de fietsverlichting, vooral ’s morgens en ’s avonds langs de wegen naar de verschillende scholen en naar de treinstations van Zottegem (en Herzele) alsook in de omgeving van publieke fietsenbergplaatsen, fuifzalen enz. Deze actie gebeurt niet alleen in het kader van verkeersveiligheid maar ook ingevolge meldingen door andere weggebruikers die geconfronteerd werden met niet-verlichte (brom)fietsers en die dit als een gevaarlijke situatie moesten ervaren.

Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag alsook bij alle andere (weers)omstandigheden die het zicht beperken tot een afstand van minder dan 200 meter, moeten fietsers en bromfietsers zowel een wit of geel voor- als een rood achterlicht laten branden. Dit geldt eveneens voor kinderfietsen, mountainbikes, racefietsen en elektrische steps. Reflectoren in de spaken, op de pedalen en in de banden zijn voor fietsers eveneens verplicht. Daarnaast wordt aangeraden – ook aan voetgangers – om zich als zwakke weggebruiker extra zichtbaar te maken door reflecterende kledij of accessoires zoals armbanden of clips te dragen. Voor fietsers en gebruikers van een elektrische step is het dragen van een helm niet verplicht maar het wordt sterk aanbevolen.

Eerst wordt er nog preventief gecontroleerd en gewaarschuwd maar in een tweede fase zal er repressief opgetreden en geverbaliseerd worden. Wie zich dan nog met een niet-verlichte (brom)fiets of step op weg begeeft, riskeert een boete van 70 euro. Als het ene licht het wel en het andere licht het niet doet, krijgt u geen ‘korting’ maar wordt u voor hetzelfde bedrag op de bon geslingerd. Ook als uw fiets niet met de nodige reflectoren uitgerust is, kan dit worden beboet (45 euro).