Brakelse Toepkapel bestaat 100 jaar

De Brakelse Toepkapel bestaat 100 jaar en dat wordt op zondag 27 oktober gevierd om 15u   met het ‘Plechtig Lof’.

Op 31 augustus 1924 werd de neogotische kapel ingewijd door monseigneur Emiel Jan Seghers, bisschop van Gent.

Er was een plechtige optocht naar de kapel langs de Neerstraat, Gauwstraat, Warande, Kruisstraat en vervolgens de Toep. In de stoet waren vertegenwoordigers van heel wat  omliggende gemeenten aanwezig.

De Toepkapel wordt ook de kapel van de vrede of St.-Jozefskapel genaamd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten er nog Duitsers  in Brakel en omgeving ( periode 10-11 nov 1918) maar zoals iedereen weet was het op 11 november wapenstilstand. Brakel bleef zo gespaard van verder onheil en het was een belofte om een kapel te bouwen. Er werd een geldinzameling georganiseerd en zo werd tegen 1924 de bouw van de  kapel gerealiseerd op de Toepheuvel. Tien jaar terug werd immers bij de inval van de Duitsers een windmolen gedynamiteerd in de buurt van de plaats waar nu de Toepkapel staat.

Rond de kapel vinden we een ommegang  van St.-Jozef met  zeven arduinen gedenkstenen.Tevens is er achter de kapel een oorlogsgedenksteen (Louis Berte) met namen van Brakelse gesneuvelden en opgeëisten.

De Toepkapel is een éénbeukige kapel van twee traveeën met een uitspringend portaal en een driezijdig koor onder steile leien zadeldaken. Het is een gebouw van gele baksteen.

Deze info vonden we in (BRON) – boek volksreligieus erfgoed in Brakel en Horebeke – een uitgave van de geschied – en heemkundekring Triverius.