Facelift Provinciebaan Velzeke: werken hervat voor nog 2 jaar

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wordt al sinds mei 2021 werk gemaakt van een grondige vernieuwing van de gewestweg N46 in Zottegem. Eerst was op het grondgebied van Elene het gedeelte tussen het kruispunt De Vos en het kruispunt met de Elenestraat aan de beurt. In september 2021 werd dan gestart met de tweede fase van de werken, vanaf het kruispunt van de Provinciebaan met de Elenestraat richting Zwalm. In een volgende fase staat nu nog de facelift van het gedeelte tussen het kruispunt met de Windmolenstraat en huisnummer 152 op de planning.

Zoals aangekondigd, samen met onze berichtgeving over een infoavond die het AWV hieromtrent voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden organiseerde, werd nu ook effectief gestart met deze laatste fase waarvan de werken zo’n twee jaar zullen duren, tot de zomer van 2026. Om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken, zal de uitvoering van de werken in vier werfzones opschuiven (de bijvermelde timing is onder voorbehoud en afhankelijk van de weersomstandigheden en een vlot verloop). Werfzone 1 ligt in en rond de Kerklandstraat/Julius Caesarweg. Daar vinden archeologische werken plaats, worden bufferbekkens gebouwd en een gescheiden riolering onder het kruispunt met de Lippenhovestraat aangelegd. Het einde van deze werken wordt voorzien in mei 2025.

In zone 2 – in groene kleur op het grondplan- zal met de werken (aanleg riolering en vernieuwde Provinciebaan, aanleg riolering in zijstraten) midden van de komende maand november begonnen worden, weliswaar op voorwaarde dat de werken aan de Kerklandstraat/Lippenhovestraat tegen dan voltooid zijn en dit kruispunt weer kan opengesteld worden voor het verkeer. Tegelijk wordt ook in werfzone 1 nog verder gewerkt. Volgens de huidige planning zullen de werken in werfzone 2 duren tot augustus 2025. De start van de werken in werfzone 3 – in oranje kleur – is voorzien in juli 2025, echter ook op voorwaarde dat de werken in de Lieve-Heerstraat en Provinciebaan (= zone 2) dan klaar zijn. Ondertussen zullen ook in zone 2 de kleine zijstraten afgewerkt worden. In werfzone 3 zouden de werken duren tot april 2026. Voor werfzone 4 – in paarse kleur – is de uitvoeringstermijn gepland van januari 2026 tot juli 2026.

Verkeershinder – Voor de werken in werfzone 1 is het kruispunt Kerklandstraat/Lippenhovestraat (wellicht) tot midden november afgesloten voor het verkeer. Voor fietsers en gemotoriseerd verkeer is een omleiding voorzien via de Lieve-Heerstraat, N46 Provinciebaan en Lippenseweg, in beide richtingen. Het AWV zal te gepasten tijd communiceren over andere verkeersmaatregelen die in de komende maanden moeten genomen worden.