Kindergemeenteraad Oosterzele van start

Het lokaal bestuur Oosterzele organiseert opnieuw een kindergemeenteraad. Die zorgt voor een jeugdige stem binnen het gemeentelijk beleid. De jonge raadsleden kwamen voor de eerste keer samen op woensdag 23 oktober 2024.

 

De kindergemeenteraad telt 16 leden. Elke lagere school in Oosterzele stuurt twee leerlingen. Wie dat zijn, kiest de school zelf. Per schooljaar houdt de kindergemeenteraad vier vergaderingen, telkens over een ander thema. Deze vergaderingen vinden plaats op woensdagnamiddagen, net voor een schoolvakantie. De Jeugddienst begeleidt de bijeenkomsten en roept daarbij de hulp in van gemeentelijke deskundigen om elk thema goed te behandelen.

De zetelende kinderen vertegenwoordigen de verschillende lagere scholen:
leefschool: Anaïs De Loore, Warre Van Hoye
GILO oosterzele: Sep De Troyer, Maud De Roover
GILO Balegem: Aiko De Bruck, Mylias Neirynck
GILO scheldewindeke: Lou Vanhuyck, Julia Vermeire
VBS scheldewindeke: Torben Keukelier, Kobe Goditiabois
IBOE Gijzenzele: geen 5de en 6de leerjaar
VBS de wegwijzer: Sander De Sutter, Julle Van Glabeke
De appelaar: Liesel De Smet, Ole-Ejnar De Backer
De bloesem: Sam Den Haese, Jules De Baets

 

De eerste vergadering van dit schooljaar is op woensdag 23 oktober. Jeugdconsulent Dries en Zeno van het kenniscentrum kinderrechten verwelkomen de kinderen met een hapje en een drankje. Daarna krijgen ze hun sjerp en gaan samen op de foto voor de krant. Vervolgens vertrekken ze met de bus naar de VRV-site. Ze verkennen de locatie denken na over de mogelijkheden van het terrein voor de jeugd.

De vier vergaderingen van de kindergemeenteraad behandelen elk een ander belangrijk thema voor de jeugd van Oosterzele. Zo blijft de kindergemeenteraad een belangrijke rol spelen in het gemeentelijk beleid en blijft de stem van de jeugd klinken.