Kurt De Loor: “Matthias Diependaele veegt voeten aan Vlaams decreet. Hoe willen we dat mensen nog vertrouwen hebben in de politiek?”

Wat de nieuwe coaltie betreft in Zottegem is er nog geen witte rook, maar achter de schermen gebeurt er uiteraard vanalles. Of net niet want Kurt De Loor die met Vooruit als grootste partij het initiatiefrecht heeft laat weten dat Matthias Diependaele al op verkiezingsdag zijn “uitgestoken hand” heeft afgeslagen en dan al verklaarde een coalitie met CD&V en de liberale partij (Positief) te willen vormen. “Zij verloren samen vijf zetels en er kan zo gesproken worden van een echte ‘verliezerscoalitie’”, aldus Kurt De Loor

Met 31,9% van de stemmen kwam Vooruit als grote overwinnaar uit de lokale stembusslag in Zottegem. Kurt De Loor werd met 3.324 stemmen de absolute stemmenkampioen en kreeg na de verkiezingen veertien dagen de tijd om een meerderheid te vormen.

N-VA was voor de verkiezingen nog grote voorstander van de nieuwe regels die politiek eerlijker en de democratie sterker moesten maken”, klinkt het bij De Loor. “Maar bij een eerste gelegenheid veegt minister-president Matthias Diependaele er al zijn voeten aan, want hij negeert vanaf dag 1 het initiatiefrecht en daarmee ook het overduidelijk signaal van de kiezer. Naar verluidt zou de voordrachtsakte al ondertekend zijn door een aantal verkozenen van de drie partijen, iets wat volgens de nieuwe regels zelfs strafbaar is aangezien het initiatiefrecht nog altijd bij De Loor zit. Hoe willen we eigenlijk dat mensen nog vertrouwen hebben in de politiek en gaan stemmen? Het is teleurstellend en zorgwekkend tegelijk. We zouden rond tafel moeten zitten om een plan te maken hoe we de toekomst van Zottegem zien. Daarom ben ik in de politiek gestapt. We maakten een inhoudelijke voorzet, maar dat kreeg niet eens een faire kans. Blijkbaar wordt enkel aan eigen postjes gedacht en wil Diependaele koste wat kost de burgemeestersjerp bij N-VA houden. Blijkbaar gelden de regels overal in Vlaanderen, maar voor de minister-president Diependaele niet in Zottegem. Daar is maar één woord voor: kiezersbedrog.  Diependaele is pas een paar weken minister-president en één van zijn eerste wapenfeiten is dat hij zijn voeten veegt aan zijn eigen decreet. Dat belooft voor de Vlamingen! Ik ben benieuwd of de andere partijen zich uiteindelijk nog van de druk van Matthias Diependaele en N-VA, die nu al anderhalve week duurt, zullen ontdoen en de onderhandelingen alsnog een eerlijke kans zullen geven en een open gesprek willen aangaan. Immers, de Zottegemnaar heeft gekozen en die keuze was duidelijk. Ze willen Vooruit mee in het bestuur. Nu lachen ze de kiezer gewoon vierkant uit. Hier wordt niemand beter van: de politiek niet en Zottegem zeker niet.  Ik zeg het misschien nogal ongefilterd, maar ik ben liever eerlijk met de inwoners van Zottegem. Dat duurt het langst.”