Na vertrouwensbreuk kiest Vooruit+ resoluut voor de oppositie.

De verkiezingen van 13 oktober waren de eerste voor Merelbeke-Melle als fusiegemeente. Vooruit+ zette onmiddellijk een stevig resultaat neer en mocht een inhoudelijk sterke campagne afsluiten met een mooie groei. Met vier verkozen kandidaten in de gemeenteraad kregen ze van de kiezer een duidelijk signaal dat er nood is aan een progressieve stem in Merelbeke-Melle.

Op verkiezingszondag werd al snel duidelijk dat het een nek-aan-nekrace ging worden tussen Blauw en CD&V voor de burgemeesterssjerp. Uiteindelijk ging Egbert Lachaert met het initiatiefrecht aan de haal om als nieuwe burgemeester een meerderheid samen te stellen. Daarmee kwam het gewicht voor het nieuwe gemeentebestuur bij het Merelbeekse duo Lachaert-Rousseaux te liggen. Zij gaven immers beiden tijdens de campagne al duidelijk aan liefst samen verder te willen besturen. Met slechts één zetel op overschot (samen hebben Blauw en CD&V 17 van de 33 zetels) besloot het duo op zoek te gaan naar een derde partner.

Na jaren van constructief samenwerken binnen het bestuur van Merelbeke werd Vooruit+ op verkiezingsavond gecontacteerd door toekomstig burgemeester Egbert Lachaert. Lijsttrekker Bertrand Vrijens was als huidige coalitiepartner en voorzitter van de Merelbeekse gemeenteraad dan ook niet verbaasd de boodschap te krijgen dat er interesse was om het bestaande bestuur uit Merelbeke verder te zetten. Als bevoorrechte partner, zo werd ons verteld, werden we op maandag 14 oktober uitgenodigd om samen aan tafel te zitten.

Zoals gepland vond maandagochtend 14 oktober een onderhandelingsgesprek plaats tussen het duo Lachaert-Rousseaux en een delegatie van Vooruit+. Opnieuw werd in de verf gezet dat we de geprefereerde partner waren. Ons verkiezingsprogramma met de progressieve accenten zou het beste aansluiten bij hun toekomstvisie en na een samenwerking van 21 jaar weten de verschillende partners welk vlees ze in de kuip hebben. Na een decennialange samenwerking bouwt men immers een vertrouwensband op. Gesprekken met Groen zouden slechts een formaliteit zijn, een vorm van beleefdheid, en ook NVA werd weggezet als een partner waarbij er te veel knelpunten een vlotte samenwerking in de weg zouden staan.

Vertrouwen zit uiteindelijk niet in woorden maar in daden. Al snel bleek het vertrouwen dat onze lijsttrekker Bertrand Vrijens en dus ook Vooruit+ had in het duo Lachaert-Rousseaux misplaatst te zijn. Als “partij op overschot” moest de derde partner vooral tegen een goedkope prijs aangeschaft kunnen worden. Eén schepenambt lag op tafel om de nipte

meerderheid te depaneren. Niet de jarenlange samenwerking, niet de inhoudelijke programmapunten of de mondeling gemaakte beloften gaven uiteindelijk de doorslag. Al snel bleek dat er op een serieuze manier naar NVA gekeken werd op deel uit te maken van het nieuwe gemeentebestuur van Merelbeke-Melle.

Vertrouwen komt te voet maar vertrekt te paard. Een jarenlange samenwerking waarbij tal van dossiers goed afgerond werden en onze sociale accenten positief werden onthaald, werd zonder veel pardon aan de kant geschoven. Dat men zo snel bereid is om een betrouwbare linkse partner om te ruilen voor een ruk naar rechts maakt duidelijk dat het duo Lachaert-Rousseaux geen betrouwbare bestuurspartners vormen. Vooruit+ beraadde zich intern maar besloot al snel dat men liever een krachtige progressieve stem in de oppositie wou zijn dan de derde bestuurspartner op overschot die men gemakkelijk aan de kant kan schuiven wanneer het Blauw en CD&V uitkomt.

De vier toekomstige raadsleden betreuren ten zeerste de manier waarop de vorming van het huidige bestuur tot stand is gekomen. Het gebrek aan respect voor een jarenlange coalitiepartner en de holle woorden waarmee dit gemeentebestuur tot stand is gekomen zorgen voor een valse noot aan de start van een nieuwe bestuursperiode.

Bertrand Vrijens, Wim Verween, Patricia Sarasin-Dhaene en Ellen Swennen zullen met hun ervaring de komende zes jaar dan ook constructief maar kritisch oppositie voeren.

Met vier zetels in de gemeenteraad en één stoel in het BCSD (Het bijzonder comité voor de sociale dienst) zullen deze vier gemeenteraadsleden de belangen van de inwoners vertegenwoordigen. Met een bestuur waarbij slechts drie van de twaalf leden van het schepencollege uit Melle afkomstig zijn, brengen wij met de helft van onze zetelende raadsleden de nodige kennis naar de gemeenteraad om deze fusie vlot te laten verlopen. Vooruit+ neemt vanuit de oppositie de taak op zich om de stem te zijn van die inwoners die dit nieuwe rechtse bestuur dreigt te vergeten. We brengen thema’s zoals eenzaamheid, armoede, toegankelijkheid en burgerparticipatie blijvend onder de aandacht.