waarom zijn lokale wijnen zo duur? Of is dat niet zo? Kom het te weten met Eco & Fair

Op 31 oktober organiseert Eco&Fair in samenwerking met ’t Uilekot en vzw Climaxi een rondetafelgesprek waarin de uitdagingen en prijzen van lokale wijn- en ciderproductie onder de loep worden genomen. Dit evenement, dat op 31.10.202 om 20:00 uur plaatsvindt in ’t Uilekot, belooft een dieper inzicht te geven in de economische en ecologische aspecten van streekproducten zoals wijnen en ciders. Het evenement sluit aan bij de lancering van de nieuwe lokale wijn- en cidergids van Eco&Fair en is bedoeld voor iedereen die zich afvraagt waarom lokale dranken vaak duurder zijn dan hun buitenlandse tegenhangers.

Lokale wijnen en ciders: waarom duurder?

Een vraag die veel mensen bezighoudt, is waarom lokale wijnen en ciders vaak een hogere prijs hebben dan de bekende, geïmporteerde varianten in de supermarkt. Tijdens het evenement zal een panel van lokale producenten het woord nemen om inzicht te geven in de factoren die de prijzen van hun producten bepalen. Onderwerpen zoals kleinschalige productie, arbeidsintensieve methodes en ecologische beperkingen zullen centraal staan. Het doel is om consumenten bewust te maken van de complexe realiteit achter de producten die ze kopen en de impact die hun aankoopkeuzes kunnen hebben op duurzaamheid en lokale economieën.

Eén van de centrale uitdagingen waarmee lokale producenten te maken hebben, is de klimaatverandering. Door de stijgende temperaturen verandert de samenstelling van de bodems, worden teeltprocessen onvoorspelbaarder en neemt de kans op misoogsten toe. Lokale wijnmakers moeten vaak creatief zijn om hun wijngaarden en boomgaarden te beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast zijn lokale wijndomeinen vaak kleinschalig en hanteren ze duurzame methoden die arbeidsintensief zijn, wat de kosten verder opdrijft. Door te kiezen voor lokale, milieuvriendelijke producten, dragen consumenten bij aan een circulaire economie die op lange termijn duurzamer is.

Ontmoet de lokale producenten

De avond zal in het teken staan van persoonlijke verhalen en ervaringen van drie lokale producenten: Jeroen Ascoop, Rudy De Vos en Christophe van Rompaey. Elk van hen heeft een unieke visie en aanpak, maar ze delen een gemeenschappelijke passie voor kwaliteitsvolle, duurzame producten.

  • Jeroen Ascoop is oprichter van Vinifika, een distributiebedrijf voor biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. Daarnaast is hij actief met het nieuwe project Pomesk, waar hij zich richt op de productie van natuurlijke ciders. Jeroen is ook betrokken bij Domein Wynhuyse in Herzele, dat een voorbeeld wil zijn van duurzame wijnbouwpraktijken. Zijn ervaring met verschillende soorten productieprocessen en distributie geeft hem een breed perspectief op zowel de economische als de ecologische aspecten van de lokale wijnindustrie
  • Rudy De Vos staat aan het roer van Wijndomein Près de Gand in Borsbeke, een wijngaard die bekend staat om zijn hoogwaardige en circulaire productieprocessen. Près de Gand produceert witte, rode en roséwijnen, waarvan de Pinot Noir Rosé 2017 zelfs een gouden medaille heeft gewonnen. Rudy benadrukt het belang van duurzaamheid en werkt hard om zijn producten op een ecologisch verantwoorde manier op de markt te brengen, wat ook voor hem betekent dat hij soms hogere prijzen moet hanteren om zijn methode te kunnen verantwoordenVinifika-duurzame-wijnen-jeroen-ascoop-sommelier-conseil
  • Christophe van Rompaey startte in 2021 met de productie van natuurlijke cider onder de naam Anargist in Everbeek. Zijn werkwijze is radicaal duurzaam: hij werkt zonder toevoegingen en gebruikt alleen onbespoten hoogstambomen uit de buurt. Het volledige productieproces gebeurt handmatig, en hij laat het fruit spontaan fermenteren, zonder concessies te doen aan kwaliteit of ecologische principes. Zijn cider is daardoor een eerlijke, authentieke uiting van lokale productie.

 

 

Een smaak van duurzaamheid

Naast het gesprek zullen de deelnemers ook kunnen genieten van fairtrade hapjes uit de winkel van Eco&Fair. Dit past bij de missie van Eco&Fair en de organisatoren, die duurzaamheid niet alleen als een marketingterm zien, maar als een principe dat ze ook in de praktijk brengen.

Het evenement belooft een inspirerende avond te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in lokale, duurzame productie. Naast de persoonlijke verhalen van de producenten, biedt de avond een gelegenheid om vragen te stellen, te proeven en de kennis van lokale producten te verdiepen. De organisatoren hopen dat bezoekers naar huis gaan met een beter begrip van de redenen achter de prijzen van lokale wijnen en ciders en met een nieuwe waardering voor de producenten die dagelijks werken aan duurzame en eerlijke producten.

Een bredere impact op duurzaamheid en de lokale economie

Door in te zetten op lokale, duurzame producten wordt niet alleen het milieu minder belast, maar blijft ook de economische waarde binnen de regio. Dit soort evenementen, zoals georganiseerd door Eco&Fair, versterkt het bewustzijn rond duurzame productie en consumptie, en moedigt consumenten aan om verder te kijken dan de laagste prijs.

Het rondetafelgesprek op 31 oktober is een unieke kans om niet alleen te leren over de productieprocessen van lokale wijnen en ciders, maar ook om een duurzame toekomst te ondersteunen.