In beeld: sleutelbosactie als protest tegen nieuwe coalitie in Zottegem

Zottegem beleefde op 18 november een opmerkelijke avond. Ondanks de regen stroomden zo’n 150 inwoners samen naar de kerk van Leeuwergem om de gemeenteraad en de kersverse meerderheid met symbolisch protest te ontvangen. De actie, georganiseerd door Mieke Gyselinck, draaide om één krachtige boodschap: respecteer de stem van de kiezer. De sleutelbossen die de deelnemers meebrachten, symboliseerden een deur die door het nieuwe stadsbestuur stevig is dichtgeslagen voor de grootste partij, Vooruit. Het werd een verbindende bijeenkomst van mensen met een warm hart voor Zottegem, maar ook een avond vol frustraties en scherpe signalen naar het stadsbestuur.

Een verkiezingsuitslag zonder beloning

De verkiezingen van 13 oktober brachten een overtuigende overwinning voor Vooruit en Kurt De Loor, die zowel de meeste stemmen als voorkeurstemmen binnenhaalde. Toch werd de partij zonder pardon buitenspel gezet in de coalitievorming. In plaats daarvan smeedde Matthias Diependaele, kopman van N-VA, een krappe meerderheid van 15 op 29 zetels met CD&V en Positief, twee partijen die door de kiezer flink werden afgestraft.

“Winnen is voor sukkels,” lijkt de onuitgesproken boodschap van deze politieke truc. Democratisch lijkt het allesbehalve: een meerderheid vormen met verliezende partijen terwijl de grootste partij, die het vertrouwen van de kiezer kreeg, buiten de deur wordt gehouden. Voor velen voelt het als een regelrechte klap in het gezicht.

Stilte regeert

De nieuwe coalitie blijft ondertussen opvallend stil. Afgezien van wat posts over de één of andere luchtballon, ontbreekt het aan communicatie naar de inwoners. Zelfs bij het Te Deum op 15 november ontbrak de meerderheid, wat veel wenkbrauwen deed fronsen. Matthias Diependaele, die zelf spoorslags naar Brussel vertrok, lijkt weinig haast te hebben om zijn plannen voor Zottegem uit de doeken te doen. Dit voedt de frustraties bij de bevolking, die zich steeds meer afvraagt hoe de nieuwe ploeg denkt te regeren zonder verbinding met de stad.

Vooruit wordt niet alleen buitenspel gezet, maar lijkt ook de schuld te krijgen van hun eigen uitsluiting. Het voedt de groeiende onvrede en versterkt het gevoel van miskenning.

Ludiek protest en uitjouwende menigte

Tijdens de sleutelbosactie werd die onvrede voelbaar. Terwijl deelnemers zich op een ludieke manier verzamelden om hun ongenoegen te uiten, werd Matthias Diependaele bij aankomst uitgejouwd. De protestactie, georganiseerd door burgers en onafhankelijk van Vooruit, benadrukte het groeiende wantrouwen in de coalitie en de wens van de inwoners om gehoord te worden. De boodschap was duidelijk: de uitslag van de verkiezingen moet gerespecteerd worden.

 

Mieke Gyselinck, initiatiefneemster van de actie, verwoordde het treffend:

“De stem van de Zottegemnaar is niet vertaald in de coalitievorming. Met dit protest willen we een krachtig signaal geven dat politiek er moet zijn voor de mensen, en niet omgekeerd”

De opkomst van 150 inwoners, ondanks de regen, was een teken dat het protest breed gedragen wordt.

Hoe moet het nu verder, mevrouw de burgemeester?

 

De vraag die op ieders lippen ligt, is hoe de nieuwe coalitie het vertrouwen van de Zottegemnaar gaat herstellen. Kan de huidige meerderheid, die leunt op partijen die door de kiezer zijn afgestraft, werkelijk een brug slaan naar de stad? Tot nu toe lijkt de focus vooral te liggen op het vasthouden van de macht, terwijl communicatie en verbinding op de achtergrond blijven.

 

Het sleutelbosprotest maakte één ding duidelijk: de inwoners laten zich niet zomaar negeren. De oproep om te luisteren naar de stem van de kiezer klinkt steeds luider. Of de nieuwe coalitie die boodschap zal oppikken, blijft voorlopig een groot vraagteken. Eén ding staat vast: de komende gemeenteraad wordt er eentje om met argusogen te volgen.

foto’s : Angeline La rouge