Rotary en Stad Geraardsbergen Steunen Project ‘School Zonder Pesten’

Geraardsbergen. In een gezamenlijke inspanning om pesten op scholen tegen te gaan, hebben Rotary Geraardsbergen en de stad Geraardsbergen hun krachten gebundeld om het project “School Zonder Pesten” te ondersteunen. Dit initiatief, dat gericht is op het creëren van een veilige en inclusieve leeromgeving voor alle leerlingen, wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen pesten.

Het project “School Zonder Pesten” omvat een reeks activiteiten en workshops die zowel leerlingen als leerkrachten bewust maken van de impact van pesten en hen de tools geven om dit probleem aan te pakken. Door middel van een interactieve sessie in de klas, rollenspellen en educatieve materialen leren de leerlingen en kleuters hoe ze pesten kunnen herkennen, voorkomen en effectief kunnen reageren.

Fernand Van Trimpont benadrukte het belang van dit project: “Pesten heeft een verwoestende impact op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Met dit project willen we een cultuur van respect en empathie bevorderen in onze scholen.”

Rotary Geraardsbergen speelt een cruciale rol in de financiering en organisatie van het project. Francis Flamant van Rotary Geraardsbergen verklaarde: “Onze club is trots om deel uit te maken van dit initiatief. We geloven dat elk kind recht heeft op een veilige schoolomgeving waar ze zich kunnen ontwikkelen zonder angst voor pesten.”

Dit schooljaar 2024-2025 krijgen alle kleuter- en basisscholen van Geraardsbergen ondersteuning om te bouwen aan positiviteit en te werken rond emoties.

Dat gebeurt onder meer door het gratis aanbieden van leerrijke klas-/ schoolvoorstellingen van VZW School Zonder Pesten: ‘Victor als praatmaatje’ voor de 3de kleuterklas en ‘Victor en zijn Goedgevoel machine’ voor het 1ste leerjaar.

Tijdens de klasvoorstelling voor de 3de kleuterklas leren de kleuters (beter) omgaan met de vier basisemoties, boos, bang, blij en verdrietig. De handpop Victor helpt hen hierbij en wordt hun praatmaatje in de klas.

In de schoolvoorstelling bestemd voor de kinderen van het 1ste leerjaar wordt voornamelijk gewerkt rond het verschil tussen leuke en minder leuke situaties. De groep kinderen zoeken samen naar oplossingen. Met te downloaden vragenlijsten en heel wat didactisch materiaal kunnen de leerkrachten verder aan de slag rond (beter) omgaan met emoties en het indijken van pesten.

www.schoolzonderpesten.be

IMG_0109