Geraardsbergen. Kersvers verkozen gemeenteraadslid Karel De Moyer en gewezen gemeenteraadslid Filip D’Hose worden uit de N-VA gezet. Karel De Moyer stond met de verkiezingen tweede op de lijst en zal voortaan als onafhankelijke zetelen. Fractieleidster in de gemeenteraad Ilse Roggeman en voorzitter Aldo Van der Auwera hopen met deze zet de interne crisis te bezweren, maar of ze daarmee het schip op de juiste koers zullen krijgen, is zeer de vraag. Filip D’Hose en Karel De Moyer overwegen om tegen de beslissing in beroep te gaan.
‘De nationale verzoenings- en tuchtcommissie van de N-VA heeft op vraag van het afdelingsbestuur besloten om Filip D’Hose en Karel De Moyer uit de partij te zetten. Een reeks incidenten zorgde voor een onherstelbare vertrouwensbreuk. Het gevolg is dat Karel De Moyer niet in de gemeenteraad zal zetelen namens de N-VA’, laat N-VA-Geraardsbergen in een mededeling weten.
‘Positieve dynamiek’
Wat de aanleiding van de uitsluiting van Filip D’Hose en Karel De Moyer is, komen we helaas via de persmededeling niet te weten. Wel staat te lezen dat de ‘de voorbije verkiezingscampagne zorgde voor een nieuwe positieve dynamiek binnen N-VA Geraardsbergen’ en dat er afscheid moet worden genomen van ‘de negatieve elementen in de groep’.
Van die ‘positieve verkiezingsdynamiek’ was weinig te merken, want tijdens een bijzonder rumoerige ledenvergadering kreeg Filip D’Hose op 9 juli 2024 te horen dat er voor hem op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen geen plaats meer was. Het verslag van het spektakel kan u rustig nalezen door op onderstaande link te klikken. Daarna leken de rangen zich te sluiten, maar algauw borrelde het ongenoegen binnen de afdeling weer op. Een aantal nieuwkomers konden zich niet vinden in de al te strakke aanpak van de voorzitter Aldo Van der Auwera en gemeenteraadslid Ilse Roggeman. De twisten waren als buitenstaander vrij makkelijk op de voet te volgen.
Over de reden van uitsluiting wil Ilse Roggeman niets kwijt: ‘Over de inhoud van het tuchtdossier kan ik eigenlijk niets zeggen. Ik sta heel neutraal in deze zaak en heb afstand proberen houden.’ Meer had ze niet te vertellen.
Communicatie
Volgens Filip D’Hose is de beslissing gebaseerd ‘op een aaneenschakeling van leugens en valse aantijgingen vanwege nauwelijks twee bestuursleden’. ‘Mijn doorverwijzing naar de verzoenings- en tuchtcommissie was zelfs niet eens statutair. Ik overweeg dan ook om in beroep te gaan’.
‘De beschuldigingen van een ‘vertrouwensbreuk’ en de karakterisering als ‘negatief element’ zijn echter volledig ongegrond. Ze weerspiegelen geen objectieve realiteit en hebben me diep geraakt’, laat Karel De Moyer in een reactie weten. ‘Om die reden zal ik dan ook volgens de statuten van N-VA in beroep gaan tegen deze beslissing. Niet uit rancune, maar uit respect voor de waarden van rechtvaardigheid en integriteit, die ik hoog in het vaandel draag. Ik geloof dat een transparant en eerlijk proces belangrijk is om de waarheid aan het licht te brengen en onnodige polarisatie te vermijden’, besluit hij.
De communicatie over de uitsluiting van Filip D’Hose en Karel De Moyer liet te wensen over. Toen ik Karel De Moyer belde om een reactie, was hij nog niet eens op de hoogte van zijn ontslag. Zowel D’Hose als De Moyer kregen hun brief met hun uitsluiting uit de partij pas om 15.30 uur, terwijl de persmededeling van de N-VA bij mij om 14.18 uur binnenkwam. Ook een aantal bestuursleden van de plaatselijke afdeling waren nog helemaal niet op de hoogte van het manoeuvre.
Kwalijke traditie
Intussen is er al een indrukwekkende stoet aan mensen die de afdeling uit ongenoegen heeft verlaten. De partij haalde in 2012 een klinkende verkiezingsoverwinning en veroverde vijf zetels in de gemeenteraad. N-VA wist haar stempel op de oppositie niet te drukken en kwam zwak uit de verf. Interne problemen deden de rest.
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 leed N-VA in Geraardsbergen een zware nederlaag. De partij verloor drie zetels en kende een ware leegloop. De twee verkozenen lieten in de gemeenteraad geen grote indruk na. Ook dat zorgde binnen de restanten van de afdeling weer voor het nodige rumoer.
Met de komst van Aldo Van der Auwera als voorzitter leek er een kentering in de maak, maar die was van korte duur. De lijstvorming liep niet bepaald van een leien dakje en de aloude twisten kwamen weer boven water.
Toch bleef men geloven in een stevig verkiezingsresultaat. Op TV Oost sprak Ilse Roggeman de hoop uit dat N-VA de grootste partij van de Oudenbergstad zou worden. Anderen liepen zich voor een schepenambt in de coulissen al warm. Met 8,4% van de stemmen kreeg de afdeling opnieuw een dreun te verwerken. De ontgoocheling zorgde weer voor heel wat discussie. Een aantal leden vond dat de ‘oude garde’ plaats moet maken voor een nieuwe generatie. Op de achtergrond werd er een bikkelharde discussie gevoerd over het OCMW-mandaat van de partij. Uiteindelijk wist Bernard Van Wonterghem het mandaat, waar hij recht op heeft, binnen te halen.
Of binnen de afdeling na deze ingreep de storm zal gaan liggen, valt te betwijfelen. In de gemeenteraad wordt de N-VA-fractie verder gedecimeerd en de vraag is of de partij nog in staat is om haar rug te rechten.
Julien Borremans
Lees ook: