Buurtinformatienetwerk Idegem/Schendelbeke neemt vliegende herstart: ‘Op korte termijn mikken we op 500 leden.’

Schendelbeke/Idegem. Het buurtinformatienetwerk voor Idegem en Schendelbeke kent een tweede, maar deze keer vliegende start. Jan Thienpont De Coster, Sonia Oyserman, Johan Kallaerts en zijn echtgenote Chantale Ysewijn hebben hun sporen al verdiend en vormen sterke schouders onder het project. ‘Op korte termijn is het de bedoeling om in Idegem en Schendelbeke 500 leden te werven’, aldus jan Thienpont.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen inwoners en de lokale politie binnen een bepaalde deelgemeente. Het initiatief om een BIN op te richten komt vanuit de buurtbewoners.

In oktober vorig jaar werd al een poging ondernomen om in Idegem en Schendelbeke een BIN op te richten, maar door persoonlijke omstandigheden kwam deze poging nooit van de grond. In december namen een aantal oude rotten het heft in handen. Jan Thienpont De Coster – voorzitter van de Dorpsraad Schendelbeke – wordt coördinator van BIN Schendelbeke en wordt bijgestaan door Sonia Oyserman. Gewezen politieman Johan Kallaerts wordt coördinator voor BIN Idegem en zal geholpen worden door zijn echtgenote Chantale Ysewijn.

BE-Alert
Dat het om heel dynamische duo’s gaat, getuigt het spectaculair aantal leden die op enkele weken tijd werd geworven. In totaal zijn er al 372 leden, voor zowel Idegem als Schendelbeke. Idegem telt het meest aantal leden omdat er deur-aan-deur wordt geronseld, een beproefd recept dat ook in Schendelbeke zal worden toegepast. De ambitie is om op korte termijn zeker 500 leden te ronselen.

Wie zich inschrijft als lid, krijgt onmiddellijk een mail en wordt ingeschreven op de lijst van BE-Alert. Begin februari krijgt iedereen het huishoudelijk reglement. De leden worden op de hoogte gehouden van bijvoorbeeld het aantal inbraken en de modus operandi waarvan de inbrekers gebruik maken.

Van zodra er ergens op het grondgebied van Geraardsbergen iets verdacht gebeurt – bijvoorbeeld een inbraak – dan communiceert de politie. De politie beslist wanneer het BIN wordt ingeschakeld. ‘Het is zeker niet de bedoeling dat we het heft zelf in handen nemen, noch dat we zelf een communicatie of een chatgroep organiseren’, weet Jan Thienpont.

‘Als er iets verdacht gebeurt, dan is het best dat dit via het noodnummer 112 wordt gemeld. Als het nodig is dan zal de politie communiceren via BE-Alert of 8686. Zo kan de politie waarschuwen voor een mogelijke inbraak en adviseren om ramen en deuren goed te sluiten’, voegt Johan Kallaerts er aan toe.

Wie lid wordt, krijgt alvast een sticker om op de brievenbus te kleven. Ook zal aan de toegangswegen van elke gemeente met een BIN ook een bord komen die dat aangeeft. ‘Dit werkt preventief. Misschien is het wel toeval, maar in de BIN-zones werd er bij de recente inbraakgolven niet ingebroken’, aldus Jan Thienpont. ‘Een BIN is zo sterk als het aantal leden het telt’, vult Johan Kallaerts aan.

Lid worden
Wenst u lid te worden van Bin Schendelbeke of Idegem dan kan dat door een mailtje te sturen naar bin.idegem.schendelbeke@gmail.com
Eén van de komende dagen mag u een huisbezoekje verwachten.

Voor meer info over BIN: https://www.dorpsraadschendelbeke.be/welkom-bij-het-bin-schendelbeke-idegem/

Julien Borremans

Foto: vlnr Chantale Ysewijn, Johan Kallaerts en Jan Thienpont De Coster. Sonia Oyserman kon er wegens omstandigheden niet bij zijn.