De jongste gemeenteraad duurde heel wat langer dan gelijkaardige raden tijdens de vorige legislatuur. Er waren heel wat bijkomende vragen van de oppositie en ook uit de eigen meerderheid kwamen er verschillende vragen.
Vooreerst vroeg voorzitter van de gemeenteraad Marc De Pessemier ter nagedachtenis van het overlijden van Marc De Staercke – één minuut stilte. “Marc is overleden op 12 februari en was raadslid voor VOORUIT (SP.a) tussen 1995 en 2000.”
Voor aanvang vroeg Veronique Lenvain ( Vlaams Belang waarom de beloofde eerste maandag van de maand niet blijft behouden als dag voor de gemeenteraad.)
Burgemeester Alexander De Croo zei dat doordat het krokusverlof op de eerste week van maart viel er veel afwezigen gingen zijn. Voor april zou dit terug op de normale maandag worden gepland.
Vooreerst dienden heel wat samenwerkingsverbanden te worden goedgekeurd, jaarverslagen adviesraden enz…..
Brakel participeert in ‘veilig huis Oost-Vlanderen’
Burgemeester Alexander De Croo: “ Intrafamiliaal geweld is een ernstig en wijdverspreid probleem. Om dit probleem aan te pakken werd het concept van Family Justice geïntroduceerd. Gelet op de fusie – PZ Brakel gefuseerd met Vlaamse Ardennen wordt er een bijdrage van 12.663 euro gevraagd. (Dit wordt berekend per aantal inwoners)
Wijziging verkeersreglement
Teneinde een maximale transparantie te bereiken is een nieuw ontwerp van algemeen aanvullend verkeersreglement opgesteld. Volgende wijzigingen worden doorgevoerd.
Het beurtelings parkeren te schrappen in de DR. De Drijverestraat, Spoorwegstraat en Tenbossestraat ( n.a.v de nieuwe wegcode)
Voorrangsregels wegversmallingen in de Kroonstraat.
Veronique Lenvain: “ Inmiddels een petitie gestart van de bewoners – heel wat bewoners vinden zich hier niet in dat beurtelingsparkeren.”
Alexander De Croo: “ Brakel is geen eiland – we kunnen de regels van hogerhand niet naast ons leggen. Er werden heel wat consultaties gedaan en weinig opmerkingen gekregen.
Schepen voor mobiliteit Peter Vanderstuyf: “Er is alles gedaan om het maximum plaatsen te genereren. Er zijn geen 502 oplossingen. Laden van auto’s met kabel over het voetpad is ook niet toegelaten.”
Tijdens de gemeenteraad waren er heel wat vragen van de oppositiepartijen Vlaams Belang en GROEN.
Geen huisvestingsambtenaar in Brakel
In veel gemeenten is een huisvestingsambtenaar de centrale contactpersoon voor alles wat met wonen te maken heeft. Zo’n functie biedt duidelijke voordelen, vooral voor kwetsbare inwoners. “Een huisvestingsambtenaar zorgt voor expertise, een sneller en persoonlijker contact, een beter gecoördineerd woonbeleid en een belangrijke signaalfunctie”, stelt gemeenteraadslid Diego Denie (Vlaams Belang).
Toch heeft de gemeente Brakel geen huisvestingsambtenaar. Schepen Bart Morreels (Broakel 2.0) noemt zo’n functie “overbodig” en stelt dat de bestaande diensten voldoende functioneren. Maar de praktijk wijst anders uit.
Denie: “Ik werd benaderd door een inwoner die na een maand nog steeds geen antwoord kreeg op een specifieke woonvraag. Hoelang duurt het gemiddeld om een simpel antwoord te krijgen? Dat toont aan dat de dienstverlening op dit vlak tekortschiet.”
Volgens Denie zou een huisvestingsambtenaar niet alleen de wachttijden verkorten, maar ook zorgen voor een betere opvolging en een toegankelijk aanspreekpunt voor alle inwoners. “Het is duidelijk dat er hier iets hapert. In plaats van het probleem te erkennen en aan te pakken, wordt het eenvoudigweg afgewimpeld.”
Schepen Bart Morreels wijst er op dat Sarah en haar diensten daar kunnen worden ingezet!
Mobiliteitsraad
Jeroen Vercruysse (GROEN) vroeg hoe het zit het met de oprichting van de beloofde mobiliteitsraad en of de Fietsersbond wordt uitgenodigd?
Schepen Peter Vanderstuyf(Open Vld) : “ We gaan eerst de adviesraden instaleren zoals: de jeugdraad, BRAVO, seniorenraad, middenstandsraad enz…..
Vanaf Pasen zouden we ons bezig houden met een klankbordgroep rond mobiliteit. Er zullen stakeholders worden aangeschreven. De fietsersbond is zeker welkom- Hoe meer zielen hoe meer vreugd.”
Gemeentelijke website is te ingewikkeld
Volgens Jeroen Vercruysse (GROEN) is de gemeentelijke website te ingewikkeld voor heel wat Brakelaars.
Burgemeester Alexander De Croo antwoordde hierop dat deze kritiek terecht is. “De website beschikt over heel wat info maar is geschoeid op de werking van de administratie. We moeten de site duidelijker maken en gaan eerst ons huiswerk maken wat men moet vinden op zo’n site. Dan gaan we een aanbesteding uitschrijven.”
De creatie van een zwemvijver
Het is in dat buitenwaters worden gebruikt als zwemplaats. Veronique Lenvain: is dit realiseerbaar? Schepen voor sport Frank Surdiacourt: “Wij hebben dit gelanceerd en zijn dit plan genegen. Vraag is of dit haalbaar is? Jan Haegeman(Broakel 2.0) nuanceerde dit eventjes. “Het gaat hier om een relatief kleine vijver waar heel wat wilde vogels zitten. Blauwalg komt regelmatig voor wat zwemmen veelal onmogelijk maakt gedurende langere periodes.”
Hartveilige gemeente (AED-toestellen) –
Gemeente Brakel heeft vier AED-toestellen, namelijk aan:de sporthal;het zwembad;het recyclagepark;de bibliotheek.
Raadslid Jens Vande Pontseele ( Open Vld) vroeg dat het niet mogelijk is in het onderwijs om educatieve reanimatielessen in te lassen bvb in de zesde leerjaren.
Schepen voor onderwijs Marleen Gyselinck ( Open Vld ) sprak zich daar positief over uit om dit in de gemeenteschool (Klavertje 4 ) te kunnen realiseren.
Franky Bogaert (Vooruit) – Is dit dan alleen voor het gemeentelijke onderwijs?
Jens Vande Pontseele zei hierop dat dit moet worden voorgesteld aan alle Brakelse lagere- en eventueel in de secundaire scholen wat een vermindering zal met zich meebrengen in de prijs.
WORDT VERVOLGD