Gemeentelijke website Oosterzele tijdelijk offline uit voorzorg

Op 24 maart ging oosterzele.be een uur offline omdat er uitzonderlijk veel verkeer richting de site was. De dienst ICT en de websitebouwer plaatsten de website tijdelijk achter een firewall om mogelijke risico’s te voorkomen. Door de recente cyberaanval op de federale website ‘myGov.be’ nam de gemeente geen enkel risico.

Na een grondige analyse bleek er geen sprake van verdere incidenten of bedreigingen. De website was na ongeveer een uur weer operationeel en toegankelijk voor het publiek. Toch blijft de gemeente alert en zet ze sterk in op cybersecurity en gegevensbescherming.

De gemeente investeert blijvend in de beveiliging van haar digitale infrastructuur en neemt proactief ook maatregelen om de systemen en gegevens, waaronder ook die van burgers, te beschermen.

Oosterzele is aangesloten bij onder andere Safeonweb, Safeonweb@work en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). De actieve firewall zorgt voor een optimale netwerkbeveiliging. Daarnaast heeft oosterzele.be ook nog een domeinnaambeveiliging of DNS-protectie. Beide systemen monitoren zowel inkomende als uitgaande verbindingen en verhinderen aanvallen. De End Point Security beschermt dan weer alle toestellen zoals laptops, tablets en gsm’s tegen virussen en kwaadaardige software.

Om de beveiliging continu te testen, schakelt de gemeente ethische hackers in. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een bewezen manier om kwetsbaarheden op te sporen en op te lossen. Daarnaast zijn alle accounts binnen de organisatie verplicht extra beveiligd met Multi Factor Authenticatie (MFA). App Protection Policies beveiligen alle apps en zorgen dat de gemeentelijke data binnen de organisatie blijft. Tot slot komt de informatieveiligheidscel regelmatig samen, waarbij ook de Data Protection Officer van de provincie Oost-Vlaanderen betrokken is.

Het lokaal bestuur blijft zich dagelijks inzetten om de digitale dienstverlening veilig te houden en blijft alert voor nieuwe dreigingen.