Actiecomité DOK trekt aan alarmbel: ‘Overstromingsgeld voor vastgoed, niet voor veiligheid’

Geraardsbergen. Terwijl Vlaanderen 1,5 miljoen euro vrijmaakt om de Dendervallei te beschermen tegen overstromingen, zet Geraardsbergen het beschikbare geld in voor een project dat volgens actiecomité DOK niets met waterveiligheid te maken heeft. De stad zou het fonds misbruiken om haar eigen bouwplannen te financieren, ten koste van échte bescherming waar die dringend nodig is.

De Vlaamse overheid had een duidelijk doel: het water in de Denderflanken langer vasthouden om overstromingsrisico’s te beperken. Kleine gemeenten dienden daarop concrete en relevante voorstellen in. Geraardsbergen deed niets… tot ze werd gepusht om toch iets op papier te zetten. Het resultaat? Een project in het stadscentrum, op een plek waar nooit overstromingen zijn vastgesteld, en waar nu toevallig een budgetgat moest worden gedicht.

Volgens actiecomité DOK heeft dit niets meer met waterbeheer te maken, en alles met financieel opportunisme. “De stad gedraagt zich als een loodgieter die een lek probeert te dichten met ducttape,” sneert woordvoerster Marleen Francq. “De realiteit overstijgt de verbeelding. Dit is geen beleid, dit is pure misleiding.”

Asbest als alibi, ontharding als rookgordijn
De stad wil met het geld de CM-gebouwen aankopen en afbreken, zogezegd omwille van asbestrisico’s. Tegelijk verkoopt men dit project als ‘ontharding in functie van waterbeheer’. Volgens DOK is dat larie. “Iedereen in de buurt weet dat er gewoon opnieuw een parking zal komen. Een stadsparking, verpakt als klimaatmaatregel.”

De keuze voor deze locatie is bovendien bijzonder vreemd. “Overstromingsrisico’s doen zich al jaren voor aan de Waalse kant van de Dender en in straten als de Grotestraat en de Karmelietenstraat. Niet aan de kant van de Weverijstraat, waar de stad nu wil ingrijpen.” Het project werd bovendien buiten de jury om goedgekeurd, wat bij DOK de alarmbellen doet afgaan.

Een politiek van doofpot en stilzwijgen
Het actiecomité windt er geen doekjes om: dit is geen vergissing, maar bewust beleid. “De stad misbruikt een dossier over veiligheid en klimaat om andere gaten te vullen. Dit is geen goed huisvaderschap, dit is bestuurlijke manipulatie.”

DOK roept het stadsbestuur en de bevoegde ambtenaren op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Verlaat de ivoren toren. De tijd dat burgers alles slikken, is definitief voorbij. Geraardsbergen verdient geen lapmiddeltjes, maar een écht plan voor de aanpak van overstromingen. Geen georkestreerde vastgoedoperaties onder het mom van klimaatadaptatie.”

Urgentie wordt misbruikt, vertrouwen verdampt
Dat het geld dringend nodig is, staat vast. Maar niet voor prestigeprojecten of het wegmoffelen van andere beleidsblunders. De overstromingen van de voorbije jaren – nationaal én in de regio – laten weinig ruimte voor interpretatie: de urgentie is reëel. “Dat dit stadsbestuur die urgentie misbruikt voor een schijnproject, is ronduit schandalig,” besluit Francq.

De oproep is duidelijk: “Speel geen politieke spelletjes met ons veiligheidsgeld. Kies voor bescherming, niet voor bedrog.”

Julien Borremans