Schepencollege geeft negatief advies vergunningsaanvraag windturbine grens Oosterzele/Wetteren

 

‘Dit is voor Oosterzele onaanvaardbaar’

Het schepencollege van Oosterzele, bestaande uit de partijen #pro9860 en VOLUIT Oosterzele, neemt formeel en gemotiveerd een negatief standpunt in ten aanzien van de recente vergunningsaanvraag van ontwikkelaar STORM voor de plaatsing van een nieuwe windturbine op de grens tussen Oosterzele en Wetteren. De nieuwe aanvraag verschilt wezenlijk van de eerder ingediende en inmiddels goedgekeurde aanvraag door Aspiravi. In dat eerdere dossier hebben wij als nieuw bestuur, zonder historische betrokkenheid, onze verantwoordelijkheid opgenomen. Alle externe adviezen waren positief. Als schepencollege hebben we deze adviezen van externe experten niet alleen gevolgd, maar ook verstrengd door bijkomende voorwaarden op te leggen rond onder meer wiekflikkering, risico op ijsval, brandveiligheid, studie naar alternatieve locaties en cumulatieve effecten op de omgeving.

Burgemeester Orville Cottenie (bevoegd voor omgeving): “We willen een consequent beleid voeren. De eerste windmolen is er gekomen binnen een strikt kader en met duidelijke voorwaarden. Maar deze nieuwe omgevingsaanvraag van STORM overschrijdt de grenzen. De impact op de leefomgeving is hier aanzienlijk groter en dus zeggen we duidelijk: dit is voor Oosterzele onaanvaardbaar.” Bij de goedkeuring van deze eerste windmolen gaven we ook expliciet aan dat het geen vrijgeleide mocht zijn voor bijkomende projecten die de draagkracht van de regio overstijgen. We kozen bewust voor het vergunnen van één grote molen in plaats van meerdere kleinere molens (die voor evenveel energie zouden zorgen).

Nieuwe aanvraag STORM: grotere impact, geen adviesvraag aan Oosterzele

‘In dit dossier stellen we vast dat de impact voor de buurtbewoners reëel en voelbaar is. Bovendien heeft Oosterzele geen formele adviesvraag ontvangen, maar dit weerhoudt ons er niet van om op te komen voor onze inwoners. Wij zullen dan ook een bezwaarschrift met negatief advies indienen én ook het CBS van Wetteren op de hoogte brengen van ons bezwaar’,klinkt het.

Oor voor inwoners en actiecomité Tegenwind E40

Het gemeentebestuur heeft aandachtig geluisterd naar de stem van de inwoners en het actiecomité Tegenwind E40, dat zich inzet tegen deze nieuwe windturbine. Schepen Tania Vispoel (bevoegd voor leefmilieu): “Hernieuwbare energie is noodzakelijk, maar niet elke locatie is daarvoor geschikt. We stellen vast dat in dit dossier Agentschap Natuur en Bos reeds een negatief advies heeft gegeven. Dit bevestigt ook onze mening dat het hier om een andere dossierinhoud gaat. Dit project is geen voorbeeld van duurzame inpassing.”

Bezwaarschrift tegen omgevingsvergunningsaanvraag STORM

Het schepencollege zal een formeel bezwaarschrift indienen tegen de aanvraag van STORM. Schepen Filip Michiels (bevoegd voor participatie): “Als bestuur vinden we het onze plicht om bewoners actief te betrekken en hun stem te versterken. Als een ruime groep inwoners zich duidelijk, gegrond en onderbouwd uitspreekt tegen een project, moeten we die boodschap vertalen naar concrete actie – en dat doen we met dit bezwaarschrift.” Het schepencollege van Oosterzele gelooft in de noodzaak van duurzame energie, maar niet zonder grondige afweging van leefbaarheid en lokale draagkracht. Wij spreken ons dan ook duidelijk uit tegen de huidige aanvraag van STORM en zullen alles in het werk stellen om de belangen van onze inwoners te verdedigen’, duidt het schepencollege.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).