Proef lokaal in de Grotestraat: Acker & Go stookt ambachtelijk met klasse

Geraardsbergen. In de Grotestraat van Geraardsbergen vind je geen gewone winkel, maar één charmante toegangspoort tot een van de meest eigenzinnige en ambachtelijke stokerijen van Vlaanderen. Acker & Go Distillery, opgericht door Alfred Van Acker en Hilde Goossens, laat je er kennismaken met hun volledige gamma van intussen 22 artisanale spirits, waaronder gin, likeur, calvados, vodka en zelfs whisky van Geraardsbergse bodem.

Voor de winkel staat een terras waar je rustig kunt proeven, en binnen word je ondergedompeld in de rijke wereld van lokale smaken, traditie en vakmanschap. “Via de winkel maken mensen laagdrempelig kennis met onze producten,” vertelt Hilde. “We verkopen ook onder private label, en zelfs de etiketten worden met de hand gemaakt. Alles is hier persoonlijk.”

Een traditie herboren
De kiem voor de distilleerderij werd gelegd in 2016, maar het verhaal gaat terug tot de overgrootvader van Alfred, die een stokerij had in Lochristi. Die werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld door de bezetter – enkel een oude alcoholmeter uit 1897 bleef bewaard. Een symbool, zo bleek achteraf. Alfred en Hilde besloten de draad weer op te nemen, en verwerkten hun passie voor forgotten flavours in een moderne, duurzame distilleerderij.

Alfred is jazzmuzikant, Hilde zelfstandig verpleegster. “We komen niet uit de sector, maar onze liefde voor gin en de drang om iets écht en lokaal te maken, heeft ons hier gebracht.”

Van kasseien tot kruiden: de Gybergh-gin
De eerste creatie was meteen een schot in de roos. De Gybergh 42, een florale gin op basis van vlierbes, hyssop en lavendel, verwijst in zijn naam én flesvorm naar Geraardsbergen: het getal 42 staat voor het alcoholpercentage én voor de N42, de weg naar de stad. De vierkante fles doet denken aan de kasseien van de Muur, Gybergh is een samentrekking van Geraardsbergen en de Oudenberg.

Intussen zijn er drie versies:

  • Gybergh 42 (vlierbes, hyssop, lavendel)
  • Gybergh 42 Wooded (houtgelagerd)
  • Gybergh 48 (met steranijs, kardemom en citrus)

De reacties zijn lovend: de gins zijn verfijnd, kruidig en lokaal geaard.

Acker & Go in de Grotestraat

Likeuren met karakter
Wat Acker & Go echt onderscheidt, is hun creatieve benadering van likeuren. Ze volgen het fruitseizoen en werken zoveel mogelijk met overproductie of tweederangsfruit. Zo ontstonden pareltjes als de Mattentaartenlikeur – op basis van echte Geraardsbergse mattentaarten – en de Borsbeekse speculooslikeur. Ook de mandarcello, arancello en frambozenlikeur zijn regelrechte smaakbommen.

Voor bedrijven of particulieren met een specifiek idee biedt Acker & Go maatwerk: een unieke smaak, een eigen label, een geschenk vol identiteit.

Van bes tot fles
Acker & Go is een warme stokerij: het volledige distillatieproces vindt plaats ter plaatse, van het verhitten van de basis tot het bottelen van de drank. Alles gebeurt kleinschalig, met aandacht voor detail. Twee derde van het productieproces is puur handwerk. “We willen laten zien dat ambacht nog leeft,” zegt Alfred. “Zelfs onze whisky is sinds kort volledig lokaal gestookt.”

De FOD Economie erkende het duo als officieel ambachtsman, UNIZO bekroonde hen met het prestigieuze Handmade in Belgium-label. In 2017 werden ze uitgeroepen tot Starter van het Jaar in Geraardsbergen.

Wie meer wil dan een fles kopen, kan terecht in de stokerij in de Zonnebloemstraat, waar Alfred en Hilde rondleidingen en proeverijen geven voor groepen, bedrijven of vriendengroepen. “We maken mensen wegwijs in het distillatieproces, laten ze proeven, en serveren er bijpassende snacks bij,” zegt Hilde.

Op termijn dromen Alfred en Hilde van een plek waar winkel, stokerij, B&B en ontvangstruimte samenkomen.

Lokale trots
Acker & Go is intussen een vaste waarde in de streek. Hun distillaten zijn niet enkel een ode aan vergeten smaken, maar ook een manier om de streek te versterken. Ze kopen zoveel mogelijk lokaal, verwerken reststromen, en brengen oude tradities terug tot leven. Zelfs handgerolde sigaren liggen in de winkel – als knipoog naar een tijd waarin ambacht nog de norm was.

Praktisch
De winkel in de Grotestraat is open van donderdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur (met flexibele openingsuren op afspraak). Op het terras kun je hun dranken ter plaatse degusteren.

Meer info: www.shop-agdistillery.be

Julien Borremans