Ergens in de buurt heeft iemand de gewoonte ’s avonds laat en in de vroege ochtend afval te verbranden. Dat is sowieso al enorm hinderlijk (en asociaal) maar tijdens deze warme dagen nog net iets meer dan anders.
Ik kan er niet bij dat in deze tijden van georganiseerde afvalverwerking -wij hebben hier zelfs al de blauwe zakken waar ongeveer alles in mag!- mensen er alsnog voor kiezen om een vuurtje te stoken in eigen tuin…
Zo werden we hier al vroeg wakker omdat de rook onze keel irriteerde. Gedaan met verluchten dan maar.
Onze stoker kiest zijn of haar tijdstippen goed uit. Hij maakt een vuurtje als de politiediensten gesloten zijn.
Maar maak mij net kregelig genoeg en ik bel desnoods 112.
Vreemd genoeg: het zijn vooral particulieren die verantwoordelijk zijn voor de hoogste dioxine-uitstoot in Vlaanderen. Huishoudens hebben met 47% het grootste aandeel. (Bron: MIRA Vlaanderen -2017)
Drie kwart van die huishoudelijke emissie is afkomstig van illegale afvalbranding in open vuurtjes en tonnetjes. De overige huishoudelijke uitstoot komt van gebouwenverwarming op vaste brandstoffen (kolen maar vooral hout).
Ons lichaam is geen fan van dioxine.
Opgestapelde dioxines veroorzaken groeiproblemen bij kinderen, verminderen de vruchtbaarheid en verhogen het risico op kanker.
Vuurtje stook doen we hier dus absoluut nooit en vorige winter stelden we ook het gebruik van onze houtkachel in vraag.
We kunnen ons huis namelijk perfect verwarmen met gas. De ratio kreeg de bovenhand.
Ik ben zelf zot van vuur en vind niets gezelliger dan een knetterende haard maar de voordelen wegen voor ons niet op tegen de nadelen.
(Het verbranden van hout in een open haard gedurende 2 uur veroorzaakt trouwens een koolstofdioxideuitstoot die te vergelijken valt met een autorit van 1100 km, om van de hoeveelheid fijn stof die vrijkomt bij de verbranding nog te zwijgen.)
Er zijn zeker alternatieven voor de toekomst. Hoera voor houtkachels met filters en haarden op gas!
Wie de ‘gewone houtkachel’ dus nog niet kan loslaten, hoeft dat van mij zeker niet onmiddellijk te doen.
Vuur maken voor verwarming is ok en met hout uit eigen buurt zou het zelfs ‘klimaatneutraal’ zijn (perfect gedroogd, regionaal hout + een nieuwe boom planten 😉 )
En een kampvuur of vuurkorf met kerst moet ook zeker kunnen.
Maar zullen we dan wel allemaal stoppen met ‘vuurke stook’ om van ons afval af te geraken?