Geraardsbergen. Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) moeten zeventien materniteiten in ons land sluiten omdat ze niet ‘kosteneffici ënt’ zijn. Minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) lichtte de beslissing gisteren op het Canvas-programma ‘Terzake’ toe en stelde de aanpak van Geraardsbergen voor als een schoolvoorbeeld voor gans Vlaanderen. ‘De norm om een materniteit open te houden bedraagt 557 bevallingen per jaar. In Geraardsbergen zijn er dat 228. Dat is ongeveer de helft’, onderstreepte De Block.
Zowel de nationale voorzitter van de regeringspartij CD&V, Joachim Coens, als Nick Dobbelaere zijn het er over eens dat de materniteit niet mag sluiten. Ze delen dezelfde boodschap: ‘Bevallingen behoren tot de basiszorg. Nabijheid is belangrijk. Waarom zouden de kleinere materniteiten niet dezelfde kwaliteit bieden als de grotere?’
‘Het ASZ Geraardsbergen behaalt amper 50% van de norm.’
Is het laatste woord over de sluiting van de materniteit in Geraardsbergen gezegd? Volgens minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) alvast wel. Het duidingsprogramma ‘Terzake’ spendeerde er gisterenavond een reportage over. In dat programma zei minister De Block: ‘Kosteneffici ëntie is belangrijk. De kost voor het openhouden van een kleine materniteit staat niet in verhouding tot de dienstenverlening. Bovendien zijn er materniteiten genoeg. Zelfs zonder de 17 kleine materniteiten kan 80% van de vrouwen in Vlaanderen kiezen tussen 8 materniteiten op een kwartier afstand met de wagen.’ De Block citeerde daarvoor uit een heel recente studie.
Bovendien behaalt het ASZ amper 50% van de norm die moet worden behaald om de materniteit open te houden. Gemiddeld heeft Geraardsbergen gemiddeld 228 bevallingen, terwijl de norm 557 bedraagt. Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) verdedigde de sluiting van de materniteit met dezelfde argumenten en wees er in het verleden op dat bevallen in de Oudenbergstad niet meer kan, maar dat er nog steeds een goed georganiseerde en uitgebreide pre- en postnatale poliklinische zorg is.
‘De aanpak in Geraardsbergen is een schoolvoorbeeld.’
En wat met de dringende gevallen? In het actualiteitsprogramma ‘Terzake’ getuigt een verpleegster dat ‘dringende gevallen’ zich al hebben voorgedaan. ‘Deze zomer waren er verschillende vrouwen die met de spoeddiensten naar Zottegem moesten worden overgebracht.’ ‘Nabijheid is daarom heel belangrijk’, getuigt Nick Dobbelaere van de PVDA.
Volgens minister De Block is de aanpak van het ASZ in Geraardsbergen een schoolvoorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Het bestuur van Geraardsbergen wachtte de beslissing van de overheid niet af en sloot preventief de deuren. ‘Het ASZ in Geraardsbergen investeert met Ninove en Aalst in netwerking en denkt toekomstgericht’, aldus de minister.
Spreidstand CD&V
Nationale voorzitter van de regeringspartij CD&V, Joachim Coens reageerde afkeurend over de beslissing van minister De Block om 17 kleine materniteiten te sluiten. Voor Coens blijft ‘nabijheid’ een belangrijke troef om ook de kleine materniteiten te sluiten. Daarmee onderneemt de CD&V wel een ongeziene spreidstand, want de CD&V Geraardsbergen stemde in met de sluiting van de materniteit in de Oudenbergstad.
Volgens Nick Dobbelaere (PVDA) moet de materniteit in Geraardsbergen blijven omdat het tot de basiszorg behoort: ‘De meerwaarde van kleinere materniteiten is duidelijk: kwaliteitsvolle toegankelijke zorg in de nabijheid van de mensen. Bevallingen behoren tot de basiszorg. Die kan je gewoon niet vergelijken met gespecialiseerde geneeskunde.’ Volgens Dobbelaere heeft het bestuur van deze stad te weinig oog voor de belangen van de inwoners van deze stad. De PVDA overhandigde vorig jaar een petitie met 2000 handtekeningen voor het openhouden van de materniteit. Volgens Dobbelaere waren het vooral jonge mensen die de petitie tekenden.
PVDA: ‘Vooral de sociaaleconomische zwakkeren zijn het slachtoffer.’
Volgens de PVDA zijn het vooral de sociaaleconomische zwakkeren van deze stad die te lijden hebben onder de sluiting: ‘We horen dat verpleegkundigen van Kind en Gezin bezorgd zijn om kansarme gezinnen die niet over eigen vervoer beschikken: ‘Wat ben je met de mededeling dat je maar twintig minuten moet rijden naar de meest nabije kraamkliniek, als je geen auto hebt?’’
‘Als het stadsbestuur van Geraardsbergen een beetje de belangen van de inwoners volgt, klopt het daar in Aalst in de achterkamers van het ASZ eens goed op tafel en doet het de materniteit weer open. We betalen er genoeg voor’, besluit Nick Dobbelaere.
Julien Borremans