Ook dit jaar zal de Aarova autorally op grondgebied van Oudenaarde en Kruisem gereden worden. Nieuw is dat de caravaan ook op grondgebied Maarkedal passeert. Op 11 oktober zullen drie keer 120 rallypiloten over de landelijke wegen scheuren. Organisator Superstage is hiermee toe aan de zesde editie.
Net zoals in het verleden is er kritiek van inwoners en milieuverenigingen over de milieu- en lawaaihinder die de rally met zich mee kan brengen. De organisator belooft ter compensatie boompjes te planten en een goed doel in Zimbabwe te steunen. Ook in 2019 werd een zogenaamd ‘rallybos’ van 100 bomen aangeplant in Oudenaarde. “Dat is één boom per piloot die aan onze rally heeft deelgenomen. De klimaatmarsen voor een betere toekomst, die oproepen tot burger- en bedrijfsparticipaties, laten ook ons niet onberoerd. Hoewel de impact op het klimaat van onze motorsportevenementen mimimaal is, willen we toch onze verantwoordelijkheid opnemen en een voorbeeld stellen” klonk het toen bij monde van Evelien Deschuytter van Club SuperStage. 100 streekeigen bomen gingen daarom de grond in op de nieuwe site van het maatwerkbedrijf Aarova aan de Industriezone De Bruwaan 1 in Oudenaarde. Ook schepen Robrecht Bothuyne en burgemeester Joop Verzele van Kruisen en de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester hadden een boom geplant.
Met Groen gingen een jaar later kijken wat er geworden is van dit bos. Helaas troffen we voornamelijk dode bomen aan. ‘Een mooi voorbeeld van greenwashing waarbij getracht werd de negatieve impact van de rally op de omgeving te compenseren door wat boompjes te planten. De natuur stak er echter een stokje voor. Dit schaamlapje heeft in alle geval niet gewerkt,’ zegt Peter Depauw van Groen Kruisem.
‘Op de gemeenteraad in Oudenaarde werd ons jaren geleden verzekerd dat de rally niet zou uitbreiden. Jaar na jaar wordt die belofte geschonden. Eerst naar Kruisem, nu wordt ook Maarkedal getroffen. Binnenkort een rally doorheen de hele Vlaamse Ardennen?’ vraagt Groen raadslid Elisabeth Meuleman zich af. ‘Het is bovendien nogal ironisch dat de week van de mobiliteit en autoloze zondag niet kunnen doorgaan omwille van corona, (in een schrijven aan alle gemeenteraadsleden gaf schepen Simoens dit te kennen, dat er geen autoloze zondag kan zijn omwille van corona!) maar een evenement van dergelijke schaal kan dan weer wel…’
‘We roepen de Gemeentes Kruisem en Maarkedal en de Stad Oudenaarde dan ook op om niet meer mee te lopen in dit circus. De inwoners van de Vlaamse Ardennen zitten niet te wachten op autorally’s die de lucht verpesten, voor geluidshinder zorgen en de wegen onveilig maken’ besluit Filip Hebbrecht van Groen Horebeke.