De verdere uitbouw van het “Tragewegennetwerk” is één van de speerpunten van het Oost-Vlaamse bestuursakkoord. In het meerjarenplan van de provincie werden hiervoor aanzienlijk meer middelen uitgetrokken. De provincie werkt voor de uitvoering van haar tragewegenbeleid nauw samen met de Regionale Landschappen en Trage Wegen vzw.
Door de Coronamaatregelen ontdekten mensen het afgelopen jaar meer dan ooit het plezier van wandelen en fietsen langs trage wegen. Trage wegen is de gangbare term voor het uitgebreide netwerk van smalle, autoloze, al dan niet verharde en vaak eeuwenoude paden, slingerend door de velden of geprangd tussen woonpercelen. Ze vormen vaak het snelste, veiligste en dikwijls ook mooiste traject om je binnen de gemeente te voet of met de fiets te verplaatsen.
“ð·ð‘’ ð‘ƒð‘Ÿð‘œð‘£ð‘–ð‘›ð‘ð‘–ð‘’ ð‘¤ð‘–ð‘™ ð‘–ð‘’ð‘‘ð‘’ð‘Ÿð‘’ð‘’ð‘› ð‘Žð‘Žð‘›ð‘šð‘œð‘’ð‘‘ð‘–ð‘”ð‘’ð‘› ð‘œð‘š ð‘£ð‘œð‘œð‘Ÿ ð‘˜ð‘œð‘Ÿð‘¡ð‘’ ð‘£ð‘’ð‘Ÿð‘ð‘™ð‘Žð‘Žð‘¡ð‘ ð‘–ð‘›ð‘”ð‘’ð‘› ð‘’ð‘› ð‘Ÿð‘’ð‘ð‘Ÿð‘’ð‘Žð‘¡ð‘–ð‘’ ð‘”ð‘’ð‘ð‘Ÿð‘¢ð‘–𑘠ð‘¡ð‘’ ð‘šð‘Žð‘˜ð‘’ð‘› ð‘£ð‘Žð‘› â„Žð‘’ð‘¡ ð‘¡ð‘Ÿð‘Žð‘”ð‘’ð‘¤ð‘’ð‘”ð‘’ð‘›ð‘›ð‘’ð‘¡ð‘¤ð‘’ð‘Ÿð‘˜, ð‘¡ð‘’ ð‘£ð‘œð‘’ð‘¡ ð‘œð‘“ ð‘šð‘’ð‘¡ ð‘‘ð‘’ ð‘“ð‘–ð‘’ð‘¡ð‘ . ð·ið‘¡ ð‘–ð‘ ð‘›ð‘–ð‘’ð‘¡ ð‘Žð‘™ð‘™ð‘’ð‘’ð‘› ð‘”ð‘’ð‘¤ð‘œð‘œð‘› ð‘”ð‘’ð‘§ð‘œð‘›ð‘‘, â„Žð‘’ð‘¡ ð‘–ð‘ ð‘œð‘œð‘˜ ð‘ð‘’ð‘¡ð‘’ð‘Ÿ ð‘£ð‘œð‘œð‘Ÿ â„Žð‘’ð‘¡ ð‘˜ð‘™ð‘–ð‘šð‘Žð‘Žð‘¡ ð‘’ð‘› ð‘£ð‘œð‘œð‘Ÿ ð‘‘ð‘’ ð‘£ð‘’ð‘Ÿð‘˜ð‘’ð‘’ð‘Ÿð‘ ð‘™ð‘’ð‘’ð‘“ð‘ð‘Žð‘Žð‘Ÿâ„Žð‘’ð‘–ð‘‘ ð‘–ð‘› ð‘‘ð‘’ ð‘”ð‘’ð‘šð‘’ð‘’ð‘›ð‘¡ð‘’.” zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit
Bijna alle Oost-Vlaamse gemeenten beschikken ondertussen over een tragewegenplan, dat alle trage wegen in kaart brengt en een visie en plan van aanpak voor de toekomst bevat.
Ook in Lierde keurde de gemeenteraad al enkele jaren geleden zulk plan goed doch spijtig genoeg gebeurde er al die tijd weinig of niets om dit uit te voeren. Hopelijk komt er met het opmaken van deze kaart schot in de zaak en worden er, zoals in het plan voorzien, wegen heropend en/of heropgewaardeerd.
De opmaak en de uitgave van de tragewegenkaart van het grondgebied Lierde zal ervoor zorgen dat nog meer inwoners de trage wegen in de gemeente leren kennen én ook gebruiken.
Het Regionaal Landschap zorgt voor begeleiding op maat op zowel inhoudelijk, juridisch, administratief, technisch, communicatief en organisatorisch vlak.
Lees ook:
https://www.nuus.be/2018/10/31/dag-van-de-trage-weg-in-lierde/
https://www.nuus.be/2019/10/20/trage-wegenwandeling-van-csc-lierde-vzw/