De ratmolen in Aaigem (Erpe-Mere) krijgt een molentechnische restauratie zodat de molen opnieuw maalvaardig wordt.
Het dak wordt wind- en waterdicht gemaakt, het metselwerk van de gevel en het buitenschrijnwerk worden opgeknapt. De trappen, en de plankenvloer worden aangepakt en het waterrad en het sluiswerk worden vernieuwd.
De Ratmolen ligt in een open landschap. In 1994 werd de molen beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.
De molen is goed bewaard en ligt bij de Molenbeek met sluis en ijzeren scheprad. Van de technische uitrusting resteert onder andere nog de decagonale kuip van hardsteen.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Erpe-Mere is een echt molendorp. De gemeenschap telt vandaag maar liefst acht watermolens en één houten windmolen. Dat waren er vroeger nog meer. Ik ben dan ook heel blij dat dit molenerfgoed in deze gemeente bewaard blijft, en cultureel en toeristisch in de kijker wordt geplaatst.”
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”