De korpsleiding en de bestuurlijke overheid van de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem kwamen begin 2021 tot de conclusie dat een politiehond een meerwaarde kan betekenen binnen de stad en de gemeenten. Net zoals andere (kleinere) steden en gemeenten, kampen ook de 3 gemeenten binnen onze politiezone, in min of meerdere mate met overlast, bv. overlast aan de stationsomgeving maar ook bv. in de diverse parken binnen de politiezone.
“Met fierheid informeren wij jullie dat ons korps binnenkort een extra troef rijker is. Deze troef is een Mechelse herdershond die momenteel 12 weken oud is. Onze diensthond dient eerst goed te socialiseren en kennis te maken met tal van prikkels, het belangrijkste onderdeel van zijn huidige levensfase”, vertelt korpschef van de zone Jan De Sutter. “Vanaf de leeftijd van 12 maand zal onze diensthond de opleiding genieten tot patrouillehond. Deze opleiding duurt ongeveer 420 uren. De diensthond zal de komende maanden in het straatbeeld regelmatig zichtbaar zijn. Na het slagen voor zijn examen als patrouillehond zal de diensthond worden geëvalueerd. Er wordt dan bekeken of hij over de juiste vaardigheden beschikt om de opleiding van ‘actieve drughond’ aan te vatten. Na het succesvol volgen van deze tweede opleiding, zal de politiezone beschikken over een ‘dual purpose’ diensthond.”
“Onze diensthond zal worden ingezet bij preventieve patrouilles binnen onze zone. Tevens kan hij ook worden ingezet als extra ondersteuning aan onze interventieteams, onze lokale recherchedienst, onze verkeersdienst of andere collega’s waarbij zijn aanwezigheid een meerwaarde kan betekenen. Bovendien kan hij worden ingezet bij doorzoekingen van gebouwen en voertuigen, met het oog op het vinden van verdovende middelen. Verder zullen ze vooral zichtbaar aanwezig zijn bij evenementen, in het stadscentrum, op pleinen, in de stationsbuurt enz.….”
“Het doel is om preventief en ontradend te werken. De aanwezigheid van de hond en zijn geleider verhoogt de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie op straat. Laat ons evenwel duidelijk zijn, net zoals het baasje wordt de diensthond niet graag geaaid tijdens dienst. Bij de inzet van hondengeleiders met hun hond is gebleken dat deze een gunstig effect hebben op het verloop van de acties. Hun medewerking leidde bovendien tot minder agressie naar politiemensen toe.”
“Indien hij slaagt wordt hij de onafscheidelijke collega van Inspecteur Jonathan Van Wijmeersch. Jonathan maakt sedert 2012 deel uit van de geïntegreerde politie en werkt momenteel nog als lid van het interventieteam van ons korps. Wij duimen alvast voor onze nieuwe collega en geleider Inspecteur Jonathan Van Wijmeersch en wensen hen heel veel succes bij het af te leggen traject. Voor wie het wenst: jullie kunnen Jonathan ook volgen op Instagram onder het profiel K9_5429.”