Archiefbeeld september 2021

Wegenwerken N46 in Velzeke: maandag start tweede fase

Sinds 17 mei ll. wordt werk gemaakt van de vernieuwing van de provincieweg N46 op het grondgebied van Elene en Velzeke (en deels Oosterzele), in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer in samenwerking met Aquafin, de stad Zottegem en de gemeente Oosterzele. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en zo is eerst het gedeelte tussen het kruispunt De Vos en het kruispunt van de N46 met de Elenestraat en Balegemstraat aangepakt. Hiervoor was een uitvoeringstermijn van twee maanden voorzien maar de overvloedige regenval in die periode maakte dat die eerste fase niet helemaal kon voltooid worden tegen het bouwverlof in de voorbije maand juli. Inmiddels is nu weliswaar ook de zone tussen de spoorwegovergang en ’t Hof van Oranje afgewerkt en werden deze week de asfalteringswerken voor de parkeerstroken en fietspaden gefinaliseerd, zodat de weg tussen het kruispunt De Vos en het kruispunt van de N46 met de Elenestraat vanaf maandag 13 september a.s. weer opengesteld kan worden voor het verkeer. De Balegemstraat zal evenwel ter hoogte van het kruispunt met de N46 nog afgesloten blijven tot eind september omdat pas dan de verkeerslichten op het kruispunt in dienst kunnen gaan. Tot die tijd zal er aan het kruispunt met de Elenestraat beurtelings verkeer van toepassing blijven door middel van tijdelijke verkeerslichten.

ZESTIG BOMEN EN WADI’S

Tegelijk wordt komende maandag 13 september gestart met de tweede fase van de werken die zich situeert vanaf het kruispunt met de Elenestraat tot net voorbij het kruispunt met de Pandelaarstraat. Dit deel van de Provinciebaan krijgt een grondige facelift. De kruispunten zullen aangepakt worden, er komen groenstroken en in totaal zullen daar ook zestig bomen aangeplant worden. Ter hoogte van woningen en handelszaken zijn voetpaden en parkeerstroken voorzien en voor het aanleggen hiervan zal gebruikgemaakt worden van groene, waterdoorlatende materialen zodat het regenwater gemakkelijker de bodem kan indringen. In de bermen komen er zgn. wadi’s (letterwoord van Water Afvoer Drainage Infiltratie), d.i. een soort bufferingssysteem waarbij een kleine helling ervoor zorgt dat het regenwater beter wordt opgevangen. Daarnaast zal door Aquafin een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden; hiervoor zijn reeds enige voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden die mogelijk (opnieuw) voor enige vertraging kunnen zorgen, is de voltooiing van deze tweede fase van de werken voorzien tegen het einde van dit jaar. Daarna komt dan in een derde fase het gedeelte tussen de Pandelaarstraat en Provinciebaan nr. 152 aan de beurt en vervolgens zal ook nog het wegdek tussen Provinciebaan 152 en de Opstalstraat vernieuwd worden. Al deze werken zouden tegen juni 2022 moeten afgerond zijn.

OMLEIDINGEN VERKEER

  • Doorgaand verkeer richting Zwalm of Oudenaarde moet een omleiding volgen via de Europaweg (N42) naar de Houtemstraat en dan verder via de Beerlegemsebaan (N415) naar de Latemdreef richting Oudenaarde of naar de Noordlaan richting Zwalm. Verkeer naar Zottegem of Aalst volgt deze omleiding in omgekeerde richting.
  • Voor zwaar verkeer (+ 3,5 ton) blijft er de omleiding via de N42, E40, E17 en N60. Tijdens de volledige duur van de werken is er een tonnagebeperking van toepassing op het gedeelte van de Provinciebaan tussen het kruispunt De Vos en het kruispunt met de Elenestraat.
  • Wie per fiets naar Herzele of Erpe-Mere wil, moet via de Lippenseweg, Lippenhovesraat, Rijkbos en Europaweg rijden. Fietsers komende van richting Aalst kunnen naar Balegem via de N46-fietssnelweg naast de spoorweg en de Boerestraat. Van Balegem richting Oudenaarde fietsen (en omgekeerd) kan via Alkeveld en Steenbekestraat.
  • Voor het plaatselijk verkeer zijn een drietal omleidingen voorzien maar om er sluipverkeer te voorkomen, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer hierover enkel met de inwoners van de Provinciebaan en omgeving gecommuniceerd via een bewonersbrief.