Gemeentelijk Museum Triverius terug open in Brakel

Fenomenale collectie van wijlen Dr. Cornette.

Vorige zondag om 14 uur werd het gemeentelijk museum Triverius voor het eerst opengesteld voor het publiek in 2022. Bij die gelegenheid werd ook
het hernieuwd contract ondertekend met de familie Cornette. vertelt voorzitter Ludwig De Temmerman.  “Vooraleer de
gidsbeurt startte (voor een tiental bezoekers bezoekers) was er een kleine plechtigheid waar enkel bestuursleden waren op uitgenodigd.”

Nieuw contract voor het Gemeentelijk Museum Triverius.

Op zondag 30 januari 2022 werd het nieuwe jaar geopend in het Gemeentelijk Medisch Historisch Museum Hieremias Triverius Brachelius. Ook in het komende jaar is het museum elke laatste zondag van de maand open voor het publiek (behalve in december). De toegang bedraagt 3 euro en 2 euro  voor 65+. Voor kinderen, jongeren en studenten is de toegang gratis. Als naar gewoonte is er een gratis gidsbeurt om 15 uur, maar die kan ook starten om 14 of 16 uur. Reserveren mag maar is niet meer noodzakelijk. Bezoeken van groepen gebeuren na afspraak en kunnen doorheen de week.

Het gemeentelijk museum werd in februari 2015 opgericht en gaat aldus het achtste levensjaar in. Dokter Wilfried Cornette, chirurg en gewezen spoedarts van het AZ  Sint-Elisabeth beschikte over een fenomenale verzameling medisch materiaal. Zijn rondreizende tentoonstelling was te bezichtigen in universiteiten van binnen- en buitenland – in 2004 was een deel ook te zien in Opbrakel in het Sint-Franciscustehuis – maar in 2014 kwam daar een einde aan en ging Wilfried op zoek naar een ruimte om zijn collectie permanent tentoon te stellen. Die ruimte werd  gevonden in de kapel van de Zusters van Maria in Brakel. De merkwaardige collectie is opgesteld in een heel bijzonder gebouw en het bleek een ideale combinatie te zijn want door de soberheid  van de Art-Decokapel komt de collectie maximaal tot haar recht. Wilfried Cornette was bijzonder gelukkig met het museum en met de presentatie van zijn collectie. Zijn rusteloze natuur kwam tot rust toen hij zag dat zijn levenswerk in goede handen was. Hij overleed op 11 juni 2018 op 77-jarige leeftijd. Zijn erfgenamen schonken een paar jaar geleden zijn medische bibliotheek aan het museum en vorig jaar werden nog eens acht toestellen uit zijn verzameling toegevoegd aan de collectie en opgesteld in het museum. Ze stonden al die tijd in een depot van stad Zottegem. De medische bibliotheek werd vorig jaar ook aangevuld met  boeken uit de verzameling van de familie Christiaens, waaronder zelfs lijvige boeken in handschrift van dokter Thuysbaert en van dokter Leo Gommé. De museumbibliotheek omvat thans meer dan 500 boeken van de 16de tot de 20ste eeuw en ze zijn nagenoeg allemaal ter beschikking voor medisch-historisch onderzoek. De lijst van de boeken is beschikbaar op de website van het museum: https://triveriusmuseum.net/ . De erfgenamen van dokter Cornette wensen de verzameling verder ter beschikking te stellen van het museum. Daartoe werd een nieuw contract opgesteld dat op 30 januari 2022 plechtig werd ondertekend tijdens een korte plechtigheid. In 2015 was er een contract tussen Wilfried Cornette en de gemeente Brakel, maar in overleg met het college werd dit contract nu overgenomen door de Orde en de GHK Triverius. Het is logisch dat het in handen is van de uitbaters. Na toespraken van Lieven Bauwens, voorzitter van de vzw en de Orde, en Ludwig De Temmerman, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige kring, die hulde brachten aan de nagedachtenis van Wilfried Cornette, sprak Karen Cornette namens de familie haar dank uit aan de verenigingen die een dergelijk mooi museum hebben uitgebouwd waarbij de collectie van haar vader maximaal tot haar recht komt. Wegens de geldende coronamaatregelen werden enkel de bestuursleden van de vzw Museumkapel, die het beheer van het beschermde gebouw op zich gaat nemen, de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius en de Orde van Triverius uitgenodigd. De uitbating van het museum gebeurt door de vrijwilligers van die verenigingen.

Foto’s: “groepsfoto en een foto van Karen Cornette, dochter van Wilfried, en
haar echtgenoot die het gastenboek, voor de gelegenheid Gulden Boek,
tekent.