Controle in de zone 30 (Kasteelstraat) in Brakel

In het begin van 2022 zullen de Gemeente Brakel en de lokale politie extra inzetten op de verkeersveiligheid in de Kasteelstraat te Brakel. Er zullen onder andere snelheidscontroles gebeuren in de zone 30. Met de actie verhoogt het veiligheidsgevoel in de Kasteelstraat en is er extra aandacht voor fietsers, voetgangers en bewoners.

Prettig wonen, wandelen en fietsen

De zone 30 in de Kasteelstraat, nabij het centrum van Nederbrakel, is ingevoerd zodat iedereen in de omgeving zich veilig kan bewegen. Op die manier is het er prettig wonen, wandelen en fietsen. Om het veiligheidsgevoel in de schoolomgeving te bewaken, doet de lokale politie deze maand extra controles.

Er is in het verleden reeds gecommuniceerd omtrent het snelheidsregime, in het bijzonder door de aanwezigheid van de scholen. Toch zal er in eerste instantie door de gemeente en de politie opnieuw ingezet worden op het sensibiliseren van de weggebruikers. De preventieve snelheidsmeters en lichtkranten zullen worden ingezet en ook via de website en sociale media zullen gemeente en politie communiceren.

Infrastructureel werd in het centrum van Nederbrakel reeds heel wat uitgevoerd. De zone 30 wordt aangeduid met verkeersborden en wegmarkeringen aan het begin en einde van de zone. Daarnaast zorgen wegversmallingen en asverschuivingen via de parkeerstroken ervoor dat de snelheid van het verkeer lager ligt.

Uiteindelijk zal ook handhaving door politie deel uitmaken van een integrale aanpak. Snelheidsovertredingen worden vanaf een bepaalde snelheid progressief beboet. Hoe hoger de snelheid, hoe groter het gevaar en hoe zwaarder de straf.
In de zone 30 geldt:

  • 1 – 10 km/u te snel: onmiddellijke inning van € 53
  • 11 – 30 km/u te snel: onmiddellijke inning van € 53 + € 11 per bijkomende km/u te snel
  • Meer dan 30 km/u te snel: onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen + verwijzing naar de rechtbank

Deze boetes worden telkens nog verhoogd met een administratieve toeslag van minstens € 9,06.

De resultaten van de snelheidscontroles worden gepubliceerd op de gemeentelijke website.

18/100 rijdt te snel zegt schepen voor mobiliteit Sabine Hoeckman

Sabine Hoeckman: “18 op 100 wagens rijden te snel in de zone 30 in de Kasteelstraat.  Dit is ook bepaalde momenten in de dag zo. In eerste instantie zal men overdag flitsen  maar heel zeker wordt er later op andere tijdstippen gecontroleerd.

Om een gepaste snelheid   na te streven moeten we: 1 -sensibiliseren via diverse kanalen, 2- infrastructurele aanpassingen doen  en 3 – handhaving voorzien door de politie.”

 

P.S. Vraag is wanneer er automobilisten worden geflitst? Tijdens het begin of einde van de schooldag is het zo druk in de Kasteelstraat met ouders die hun kinderen uit de wagen laten voor de schoolpoorten, traag rijdende bussen en heel wat voetgangersverkeer.  Men kan op deze momenten geen 30km/u halen in de Kasteelstraat. Het is tijdens de daluren dat de snelheidsovertreders passeren en  vooral ‘ s nachts dat er veel sneller wordt gereden in de Kasteelstraat.  Ongevallen doen zich vooral voor tijdens de avond en  nacht. Een andere vaststelling is dat heel wat automobilisten de reglementering rond een woonerf ( zone 20) niet kennen wat in het verlengde van de Kasteelstraat is gelegen. (Hoog – en Neerstraat). Misschien kan men hier ook sensibiliseren!