SCHELDEPAVILJOEN ALS TOEGANGSPOORT NAAR DE SCHELDEVALLEI.

N VA Merelbeke reageert op de verkoop T Groenendal

Het college wenst het oude gebouw en de site (3.900m2)  van het voormalige gemeenschapscentrum ’t Groenendal , gelegen in de Scheldevallei aan de Brandegemse Ham ,te verkopen voor 425.000 euro. Zelfs een tijdelijke verhuring van het gebouw aan de Harmonie of een culturele vereniging wordt niet meer mogelijk geacht.

De verkoop van ’t Groenendal is een kortzichtige beslissing om drie redenen.

1.De verbouwmogelijkheden en activiteiten zijn door het BPA nr 17 (Scheldevallei) zeer strikt en  beperkt omwille van de waardevolle natuur  in de Scheldemeersen . Daarbij ligt de site  in een’ landschappelijk  waardevol agrarisch gebied ‘en heeft het  als bestemming ‘gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening’. Wij vrezen dat een nieuwe bestemming , door een ruimere  en op onzekere juridische  interpretatie van het begrip ‘gemeenschapskarakter’  een ongeoorloofde milieu- en natuurbelasting zal veroorzaken. Blijkbaar wil het college daar activiteiten met winstbejag toelaten tegen de initiële geest van het groene BPA in.

  1. Door de verkoop van de site verliest de gemeente de belangrijkste recreatieve ontmoetingsplek in onze Scheldevallei. Door de strategische ligging heeft de site een grote aantrekkingskracht. Honderden Merelbekenaars, gezinnen, wandelaars , fietsers , jeugd – en natuurverenigingen kennen en gebruiken de site als uitvalbasis naar de Scheldevallei. De nood aan uitloopruimte in de Scheldevallei en de natuurrecreatie is nog nooit zo groot geweest. Blijkbaar is het college toondoof voor wat leeft in de samenleving.  Nochtans is de collectieve behoefte aan ruimte en zuurstof tijdens de Coronapandemie zienderogen gestegen.
  2. Door de verkoop van de site ’t Groenendal weigert het schepencollege haar voorbeeldfunctie op te nemen.  De kans op een ‘duurzaam natuurherstel’ wordt hierdoor verprutst en het college veegt haar eigen ‘klimaatdoelstellingen’ onder de mat. Men laat nieuwbouw toe in een overstromingsgebied in plaats van een betonstop en een ontharding te realiseren.

Ons N-VA alternatief .

Ik stel voor het gebouw te saneren en op de site een openlucht Scheldepaviljoen als ontmoetingsbaken tussen mens en natuur te bouwen. De site blijft in handen van de gemeente en kan als een belangrijke  toegangspoort naar de Scheldemeersen tussen Gent en Oudenaarde  fungeren. Daarbij is de  sanering van het slecht geïsoleerde  gebouw en de ontharding  een duurzame  actie voor het verwezenlijken van ons gemeentelijk klimaatactieplan. (CO2 reductie)  Het Scheldepaviljoen zou op deze wijze ook  uitdrukking geven aan het ‘natuur-pionierschap ‘ van onze gemeente !

Rik De Vis N-VA fractieleider MERELBEKE