De zorgsector en politie Ninove ondertekenden een protocol voor nauwere samenwerking bij verdwijningen van mensen met dementie. Een snelle reactie van de politie verhoogt nl. de kans op het terugvinden van de vermiste persoon sterk.
De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 1 op 5. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zijn. Schepen voor ouderenbeleid Veerle Cosyns: “Mensen met dementie hebben, meer dan anderen, last van dwalend gedrag en worden vaker opgegeven als onrustwekkend verdwenen. Een snelle reactie van de politiediensten verhoogt de kans op het gezond en wel terugvinden van de vermiste persoon. Daarom zullen de politie en de zorgsector nog nauwer gaan samenwerken bij een verdwijning van een persoon met dementie.”
Protocol
De verantwoordelijken van de Ninoofse zorginstellingen (Schoonderhage vzw, wzc Klateringen, wzc Wilgendries en wzc Domein Kastelmolen) en de politiezone Ninove ondertekenden op 1 januari 2022 een samenwerkingsprotocol.
Zo verbindt de zorgsector zich er nu o.a. toe om een fiche met bassigegevens op te maken voor elke bewoner/patiënt, en deze beschikbaar te stellen bij een verdwijning, zodat dan enkel nog de gegevens inzake de verdwijning zelf moeten worden aangevuld. Er werd ook een ‘stappenplan procedure verdwijning’ opgemaakt.
Dementievriendelijke stad
Dit project kadert binnen de doelstelling van de stad om uit te groeien tot een dementievriendelijke stad. Met verschillende activiteiten, diensten en sensibiliseringscampagnes maken we van Ninove een dementievriendelijke stad. Een van die acties is het vermissingsproject. Dit project werd uitgewerkt onder begeleiding van expertisecentrum Mee-Ander.