Gemeente Oosterzele zet extra handhavers in tegen zwerfvuil

Op voorstel van N-VA Oosterzele zet de gemeente Oosterzele extra handhavers in om zwerfvuil tegen te gaan. De gemeente zal een beroep doen op handhavers van OVAM, die op initiatief van Vlaams minister Zuhal Demir lokale besturen kunnen ondersteunen om overtreders te betrappen en te beboeten. “Net zoals overal is ook onze gemeente Oosterzele niet vrij van zwerfvuil”, zegt N-VA-voorzitter Simon Lejeune. “Het is een strijd die we doordacht moeten blijven voeren. Handhaving is daarbij een belangrijk element.”

Op initiatief van Vlaams minister bevoegd voor Omgeving kunnen lokale besturen tot 2024 een beroep doen op 30 handhavers van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij houden zich uitsluitend bezig met controle op zwerfvuil. Lokale besturen kunnen deze handhavers als GAS-vaststellers aanstellen en op basis van het politiereglement inschakelen in de strijd tegen zwerfvuil.

Het voorstel van N-VA Oosterzele om deze handhavers ook in de gemeente Oosterzele in te schakelen werd goedgekeurd op het Oosterzeels College van Burgemeesters en Schepenen en wordt binnenkort ook op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. Nadien volgt een intakegesprek met de handhavers en worden hun patrouilles op het terrein ingepland. Die patrouilles, die ook ’s avonds of in het weekend kunnen plaatsvinden hebben als doel om overtreders op heterdaad te betrappen. “Handhaving is een belangrijk element in de strijd tegen zwerfvuil”, klinkt het bij N-VA Oosterzele. “Sensibilisering is één zaak, maar wie het nodig vindt om te sluikstorten mag daar niet zomaar mee wegkomen. De pakkans moet omhoog en daar kunnen deze handhavers mee voor zorgen”, zegt Lejeune, voorzitter van N-VA Oosterzele.

Het aanstellen van extra handhavers mag volgens de lokale N-VA-afdeling geen eindpunt zijn in de strijd tegen zwerfvuil. “De gemeente zet zich samen met de vele vrijwilligers al langer in voor een zwerfvuilvrije gemeente”, zegt Lejeune. “Met onze afdeling willen we ons blijven inzetten om mee na te denken over doordachte maatregelen om de strijd tegen zwerfvuil tegen te gaan.”