Tweede fase renovatie van Zottegems stadhuis

In afwachting van een grondige restauratie staat het stadhuis aan de Zottegemse Markt momenteel opnieuw in de steigers voor tussentijdse herstellingswerken. Dit was bijna twee jaar geleden ook al eens het geval toen de buitengevel van het gebouw herbepleisterd en herschilderd werd. Die werken werden opgestart begin mei 2020 maar moesten enige tijd onderbroken worden omdat het met de gevel erger gesteld was dan aanvankelijk gedacht en er nog onderliggende gebreken aan het licht kwamen. Zo bleken er achter de vroegere verflaag grote stukken loskomend pleister te zitten en hadden ook de zandsteen en arduin in het gevel meer nodig dan gewoon maar een verfbeurt.

Tijdens het uitvoeren van die werkzaamheden werd vastgesteld dat ook bepaalde dakgedeelten dringend zouden moeten aangepakt worden en die werken maken nu de tweede renovatiefase uit. Het gaat dus niet om het volledige dak maar om het vernieuwen van de bekleding van de dakgoten en aflopen, het vervangen van zink door koper en ook moeten op verschillende plaatsen loden slabben en aansluitingen vernieuwd worden. De kostprijs hiervan werd geraamd op zo’n 45.600 euro en de uitvoering ervan werd gegund aan de bvba Timmer- en Dakwerken Peter D’Hoker uit Leeuwergem. Deze firma kreeg inmiddels overigens ook het vernieuwen van het dak en de dakgoten van het gebouw aan de Trapstraat 43, waarin vroeger o.a. de administratie van openbare werken en stedenbouw ondergebracht was, toegewezen (geraamd op 101.500 euro).

Na de dakwerkers zullen dan arbeiders van Pigment – dit Zottegems bedrijf voerde ook twee jaar geleden de gevel(schilder)werken uit – andermaal op de stellages klauteren om de vernieuwde kroonlijsten te schilderen alsook de consoles te verankeren en de voegen van de dakkapel te herstellen. Hiervoor werd een kostprijs van ongeveer 43.400 euro vooropgesteld. Voor al deze werken die tegen begin mei zouden moeten voltooid zijn, kan de stad rekenen op een zgn. erfgoedpremie van de Vlaamse overheid (Agentschap Onroerend Erfgoed). Verder vernamen wij ook nog dat het stadsbestuur de onderhandelingsprocedure heeft laten opstarten met het oog op de aankoop en het plaatsen van een traplift in het stadhuis.