Groen wil dat stad Zottegem kruispunt aanpakt na ongeval met levensgevaar: “Schuldig verzuim”

Oppositiepartij Groen vindt dat de stad Zottegem meer moeite moet doen voor de verkeersveiligheid. Het kruispunt van de Graaf van Egmontstraat, de Kasteelstraat en de Meersstraat zou bijvoorbeeld heringericht moeten worden volgens de Groenen, in plaats van de loutere asfalteringswerken die er nu gepland zijn.

“Terwijl heel wat gemeenten hun centrumstraten aangenamer en veiliger inrichten, lijkt het Zottegemse stadsbestuur niet verder te geraken dan wat verfpotmaatregelen en hier en daar een laagje asfalt. Door het gebrek aan langetermijnvisie en daadkracht betonneert men bestaande verkeersonveilige situaties. Ook bij deze beperkte herinrichtingswerken moet men kansen grijpen voor een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid voor buurtbewoners”,  vindt men bij Groen.

Groen Zottegem heeft het over levensgevaarlijke plekken en doelt daarbij onder meer op het kruispunt van de Graaf van Egmontstraat, de Kasteelstraat en de Meersstraat waarbij in 2018 een fietser levensgevaarlijk gewond raakte. Lees hierover meer via deze link

“Buurtbewoners vertellen ons dat hier bijna wekelijks aanrijdingen zijn”, zegt Groen-raadslid Ben Boone (foto) scherp. “In 2018 – lees hierover meer via deze link – raakte een fietser er levensgevaarlijk gewond en wekenlang hing zijn leven aan een zijden draadje. Bij een ander ongeval miste een wagen met hoge snelheid de bocht om tegen de gevel van een woonhuis te belanden. Als je vier jaar later de weg identiek herstelt, ben je als stadsbestuur niet gewoon nalatig maar neigt dit naar schuldig verzuim.”

Groen wijst ook op de beleidsverklaring van N-VA en CD&V.

“Verkeersveiligheid staat daarin als één van de absolute topprioriteiten”, klinkt het. “Dat zijn mooie woorden, maar die woorden in daden omzetten is nog belangrijker”

Gevraagd naar een reactie laat burgemeester Evelien De Both (N-VA) weten dat de heraanleg van de Graaf Van Egmontstraat broodnodig was en dat een volledige herinrichting van het kruispunt momenteel financieel niet haalbaar is.

“Ik betreur dat Groen tegen de herasfaltering stemde want die is broodnodig. De volledige heraanleg van de Graaf van Egmontstraat, waarbij tevens de rioleringswerken worden aangepakt, is op dit ogenblik niet mogelijk en bovendien een project dat rekening houdend met de beschikbare budgetten nog jaren zou duren terwijl de buurtbewoners en weggebruikers nú een oplossing verdienen”, aldus de burgemeester. “Wij zullen nu trouwens ook nagaan welke verkeerstechnische maatregelen nu al kunnen genomen worden om de straat zo veilig mogelijk te maken.”