In Oosterzele vinden wandelaars oneindige mogelijkheden langs stille, trage wegen

Wandelen draagt bij aan lichamelijk en geestelijk welzijn

Daar is de lente, en wandelaars zijn meer dan ooit klaar om op tour te gaan. Met code geel zijn alle hindernissen van de baan. Een wandeltip. Ontdek eens uw bloedeigen Oosterzele met het landelijke karakter, het vele groen, het erfgoed. Geniet eens van het authentiek Oosterzele. Wandelaars vinder er oneindige mogelijkheden langs stille en trage wegen. Achter elke hoek valt er eigenlijk veel te ontdekken. Onze Nuus-fotograaf Danny De Lobelle brengt fraaie plekjes in beeld.

Het is bewezen, mensen die geregeld wandelen voelen zich beter in hun vel. Wandelen brengt een waslijst voordelen mee voor het lichaam én het hoofd. Wandelen draagt bij tot het lichamelijk en geestelijk welzijn. Wandelen doet iets voor je mentale veerkracht. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, het spreekwoord kenden ze al in de oudheid. Een te weinig gebruikt geneesmiddel: wandelen. Bewonder het religieus erfgoed (kerken, talrijke kapelletjes). Ontdek het archeologisch en landelijk erfgoed, ze getuigen van een regio waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur. Ook de ‘couleur locale’, de restaurants, de cafés,…zijn al een tijd terug open, motivaties voor een recreatieve wandeling. De coronacijfers staan gunstig, de deur naar het ‘Rijk der Vrijheid’ staat wagenwijd open. Code geel is vanaf maandag 7 maart een feit, het is weer proeven van het ‘normale leven’.

Wat typeert Oosterzele? Het landschap is een belangrijke troef. Je trekt langs onverharde-, verharde-, half verharde en avontuurlijke trage wegen, glooiende vergezichten, landschapselementen (knotwilgen,…), open kouters, vruchtbare akkers, sierteelt. De Ginstberg Natuurbronnen, de stokerij Van Damme, sinds kort de Gijzenzeelse microbrouwerij, de Vierhoekshoeve, de watermolens van Moortsele (oudste vermelding 1474) en Balegem (Muldershof (1446), de drie windmolens Klepmolen (1889), Windekemolen (oudste vermelding in 1378), Guillotinemolen (1798), de Balegemse steen, de bunkers (in WO II woedde in Gijzenzele een hevige strijd), het oorlogsmuseum in Gijzenzele, het overstromingsgebied in Moortsele, Erfgoedhuis, pastorietuinen in Landskouter en Moortsele, de beschermde kasseistrook Lange Munte (in WO I lag er een Duits vliegveld), het zijn grote toeristische troeven van het landelijk Oosterzele.
Bos erbij aan Rommelbeek
Oosterzele is binnenkort een nieuw bos rijker. De gemeente gaat de gronden kopen gelegen aan de Rommelbeek, achter het Gootje in Balegem. 1 ha zal ingericht worden als nieuw bos. Het wordt omgevormd tot publiek belevingsbos.  De gemeente realiseerde ook het Geboortebos Lange Broucke, bos op de voormalige VRV – site. Je kan ook de molen-, bunker, Halve Maanroute en de Molenaarsroute verkennen. Lieflijke plekjes langs de Molenbeek, Grote – en kleine Ettingebeek, Middenbeek, Kapellebeek, Rommelbeek, Bavegemsebeek, waardevolle natuurgebieden Munckbos – Frankenbos, Vosbroek, Mollekens – Waterrad, Drooghout – Rattepas, Gootbos, Aelmoezenijebos, boscomplex aan de Watermolenstraat, Ettingebos.
Wandelen versterkt het lichaam, het maakt ook stressbestendiger. Belangrijk de motivatie om actief te blijven of te worden. Wandelen verbetert je stemming en het geeft je een betere werking van hart- en bloedvaten, daling van de cholesterolspiegel, groter uithoudingsvermogen, betere immuniteit. De positieve gevolgen van een wandeling zijn enorm. En toch bewegen al te veel mensen niet genoeg. Een half uur wandelen per dag is aan te raden. Als je een zorg wil dragen voor je gezondheid moet men streven naar een goede mix van zitten, staan en bewegen. Bij te weinig bewegen verslappen de spieren, de ademhaling wordt oppervlakkig. Suikers worden niet verbruikt, de werking van insuline kan daardoor verstoord worden. Het kan tot suikerziekte leiden. Toegegeven, stilzitten is in veel beroepen soms moeilijk te vermijden. Een tip, neem elk halfuur een kleine pauze en beweeg! In deze moderne maatschappij is het niet gemakkelijk om gezond te leven en voldoende te bewegen. Het huidig systeem zou anders moeten georganiseerd worden zodat gezondere keuzes zouden gemaakt kunnen worden. Wandelen,lopen,…heeft enorme voordelen voor het lichaam en de geest. Maar, de keuze ligt aan jou.
Wandelen stimuleert de creativiteit
Wandelen verbetert het humeur. Je komt steevast opgewekter terug thuis. Het verhoogt je zelfvertrouwen omdat je omdat je een goed voornemen tot een goed einde hebt gebracht en elke keer vooruitgang boekt. Wandelen heeft het effect van een mentale douche. Het spoelt de mist in je hoofd weg, maakt het helderder en frisser. Als je in de natuur bent, kijk je anders aan tegen problemen. Wandelen stimuleert de creativiteit. Je slaap wordt beter van kwaliteit, je cognitief functioneren verbetert. Dat zijn effecten op korte en lange termijn, die je niet in enkele uren na de wandeling voelt, maar die blijven. En heel simpel: je komt altijd terug thuis met het besef ‘ik voel me nu beter dan toen ik vertrok’. Het effect op je welgevoel is echt robuust. Maar de motivatie moet er echt zijn. en die komt het best diep vanuit jezelf. Wie voor beweging kiest dat prettig vinden. Kweek de gewoonte aan, kweek discipline. Hou vol. Stem alles af op je capaciteiten. Het gaat hem om de ervaring, niet om de prestatie. Je geest haalt veel voordeel uit je wandeling. Wandelen helpt tegen stress. Wandelen is echt een ideale manier om je gezondheid zelf in handen te nemen: aangenaam, toegankelijk, niet belastend, met een waslijst aan positieve effecten. (mvdv, foto’s ddl)