Stad Zottegem stuurt studenten op pad om je digitale problemen op te lossen

De stad Zottegem biedt naast de drie digipunten nu ook digitale hulp door middel van zogenaamde Beego digi-cheques waarmee je hulp aan huis kan bestellen van studenten Informatica Technologie. De cheques kosten 20 euro/uur. Er zijn sociale tarieven van 3 en van 1 euro per stuk.

Leren e-mailen, een computer of smartphone correct instellen, computer opstarten…

“Sinds januari zorgen we met drie nieuwe digipunten voor extra digitale ondersteuning. In die digipunten is iedereen welkom om een computer met internetverbinding te gebruiken. Op vaste tijdstippen is er ook een begeleider aanwezig die basisvragen rond smartphones, tablets, computers en internet beantwoordt. Toch merkten we dat voor sommige inwoners de drempel te hoog is. Daarom zetten we sinds kort ook in op digitale thuisondersteuning”, verduidelijkt schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V)

“Begoo organisatie stuurt IT-studenten per fiets naar jouw huis”, verduidelijkt schepen van Onderwijs Lieselotte De Roover (CD&V). “De kennis die zij op school opdoen vertalen ze in begrijpbare taal, zodat de vragen waarmee je zit worden beantwoord. Dat kan gaan van leren e-mailen, een computer of smartphone correct instellen tot zelfs een computer die niet meer opstart.”

Praktisch

De BEEGO-digicheques zijn te koop in de bibliotheek en in het Sociaal Huis. Eén cheque is goed voor een uur ondersteuning.

“Om iedereen de kans te geven de digitale wereld te ontdekken, is er een sociaal tarief voor kwetsbare groepen”, geeft schepen Jenne De Potter nog mee. “Zo betalen gebruikers van het Sociaal Huis 1 euro. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen is dit 3 euro. De brede bevolking betaalt 20 euro voor de ondersteuning. Het project laat een wisselwerking ontstaan tussen studenten en inwoners van onze stad. De studenten doen ervaring op en delen hun kennis met anderen. Ze doen dit ook nog eens ecologisch, wat we alleen maar
aanmoedigen. We zijn ervan overtuigd dat het enthousiasme en de expertise van deze studenten bijdraagt aan het digitaal zelfredzaam maken van onze inwoners.”

Lees meer