Zwalm biedt hulp aan landbouwers

Landbouwers met grote schade door extreme droogte kunnen aan de gemeente Zwalm vragen dat de schattingscommissie langskomt om de teeltschade te schatten.

De landbouwers kunnen de exacte ligging van het getroffen perceel in Zwalm, de teelt en de voorziene rooidatum melden via milieu@zwalm.be. De samengeroepen schattingscommissie komt dan een vaststelling doen en een schatting maken van de schade.

 

“Zo een schatting helpt de landbouwer o.m. bij zijn aangifte van de schade aan het Vlaams Rampenfonds en/of in het kader van de brede weersverzekering die hij afsloot”, zegt schepen van o.m. Landbouw Francia Neirinck (voorZwalm/Groen).

“Samen met de experten, de milieuambtenaar en ikzelf gaan we dan de verschillende getroffen percelen gaan bezoeken om de situatie vast te stellen en de schade op te meten. Nog een oproep aan onze landbouwers : doe uw melding zo snel mogelijk gezien het Rampenfonds de landbouwers aanraadt om de schade best binnen de 60 dagen te melden en dit samen met enkele foto’s om de schade te bewijzen”.

Een melding is echter nog geen zekerheid dat er een vergoeding tegenover zal staan. “De droogte van deze zomer moet eerst nog als ramp worden herkend, maar we nemen liever het zekere voor het onzekere en proberen zo veel mogelijk onze landbouwers te helpen door te anticiperen zodat er geen bewijslast verloren zou gaan. We schrijven de landbouwers ook nog persoonlijk aan” vervolgt de schepen.