Zondag 11 september 2022 is het weer zover: de deuren van het bekend en minder bekend erfgoed zwaaien hun deuren open. Ook in de Viersprong regio (Merelbeke, Melle, Destelbergen, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem) kan u die dag heel wat locaties bezoeken.
Merelbeke
Op zondag 11 september openen Merelbeekse erfgoedsites gratis en vaak uitzonderlijk de deuren. Op het grootste erfgoedfeest van het jaar zetten we bekende en minder bekende parels in de kijker, zoals onder meer Atelier dat dit jaar 75 jaar bestaat en baron Arthur Verhaegen die 175 jaar geleden geboren werd.Tussen 10u en 18u wandel of fiets je langs diverse monumenten. Haal op 11 september in Cultuurhuis Merelbeke de gratis brochure met fiets- en wandelroute
Sint Aldegondekerk, Burgemeester Maenhautstraat 18, Lemberge
Om 16 u bespeelt Annie Arnaut het beschermde Lovaert-orgel. Samen met Peter Broos (bariton) brengt ze bekende en minder bekende liederen en aria’s, afgewisseld met enkele korte orgelstukjes uit de periode rond de overgang van de 19e naar de 20e eeuw.
LEZING ARTHUR VERHAEGEN om 10u30 en om 17u
Georges Demeester verdiepte zich in het leven van Arthur Verhaegen die we kennen als de ‘rode baron’, als Merelbeeks kasteelheer, als politicus, maar die ook een getalenteerd neo-gotisch kunstenaar was.
Het volledige programma
GIDSBEURT GRAFTEKENS om 14u30
Begraafplaats kerkhof Merelbeke-centrum
Toelichting over de rol van Monumentenwacht bij de inspectie van erfgoedgraven. Om 14u30 gidsbeurt door Georges Demeester bij enkele waardevolle graftekens (o.m. familiegraf Verhaegen).
Gratis, maar schrijf je in via erfgoed@merelbeke.be , maximum 15 personen.
MELLE
Rondleiding & (gezins)zoektocht ‘Melse begraafplaatsen onder de loep’
Benieuwd naar de geheimen van de Melse begraafplaatsen? Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over enkele bijzondere grafmonumenten, de symboliek op de begraafplaats en graven van bekende Mellenaars. Ook vrij te bezoeken.
OOSTERZELE
Aan de hand van oude foto’s en fijne verhalen duiken we in de geschiedenis van het dorp. Hoe belangrijk was de aanwezigheid van de kloosterzusters voor de inwoners en waarom was het gemeentehuis zo groot voor een relatief bescheiden dorp?
Windekemolen en Klepmolen
Duurzaamheid is het thema van deze OMD. Gesneden brood voor een windmolen! Kom kennismaken met een oeroud mechanisme dat enkel en alleen werkt met de natuurlijke bron van de windkracht. Vrij te bezoeken.
Het volledige programma kan u hier nalezen:
https://erfgoedviersprong.be/open-monumentendag-zo-11-september-2022