Korte keten Hunnegem en Open Monumentendag

Geraardsbergen. Op zondag 11 september wordt de wekelijkse Korte Keten Markt in Hunnegem opnieuw een Event, met extra verkoops- en infostands, live muziek en animatie voor de kleinsten. Het Event gaat door op zondag 11 september, van 10u tot 16u, op de site van Hunnegem (Gasthuisstraat 104, Geraardsbergen). De Wekelijkse Korte Keten Markt is een burgerinitiatief in een organisatie van TraGer – Transitie Geraardsbergen. Het project zet in op een gezonde landbouw voor producent en consument, in en rond Geraardsbergen.

Sinds de start van de Wekelijkse Korte Keten Markt Hunnegem in het voorjaar, blijft de interesse voor de markt van lokale voedingsproducten van korte keten toenemen, zowel vanuit de producent als vanuit de consument: boeren en burgers nemen graag deel aan de publieke markt die inzet op een gezonde landbouw, in en rond Geraardsbergen. De wekelijkse Korte Keten Markt heeft ook een sociaal aspect: elke week worden overschotten geschonken aan sociale verenigingen die inzetten op armoedebestrijding, zoals Welzijnsschakel ’t Steksken en Voedselherverdelingscentrum De Poort. Daarnaast is er ook een gemeenschapsvormend en educatief luik: het project wil actief buurtbewoners en bevolkingsgroepen betrekken in gezonde, lokale voeding.

Hunnegem
De wekelijkse markt zorgt het hele jaar door voor een actieve beleving van deze belangrijke historische site van Geraardsbergen: als bakermat heeft Hunnegem een grote erfgoed waarde. De wekelijkse Korte Keten Markt speelt er efficiënt in op een maatschappelijke invulling, nl gezonde, lokale landbouw in de regio. Jong en oud komen graag wekelijks verse groenten, fruit, zuivel, eieren, brood en vlees inkopen, recht van bij de boer. De toenemende publieke belangstelling voor korte keten consumptie maakt van Hunnegem een duurzame hub in de stad.

Duurzaamheid
“Erfgoed en duurzaamheid”, dat is dit jaar het overkoepelende thema van Open Monumentendag, dat aan zijn 34ste editie toe is en tegelijk doorgaat op zondag 11 september. Ook monumentale sites kunnen best meegaan met maatschappelijke ontwikkelingen en de daarbij behorende nieuwe invullingen. Met de collectieve noodzaak om meer lokaal en gezonder te consumeren, legt het Event op een relevante manier de link tussen het erfgoed van Hunnegem en een invulling voor de hele samenleving.

Op de Event Korte Keten Markt zijn de producten te koop voor bezoekers. Enkele producenten voorzien proevertjes met tekst en uitleg van hun producten. Het Event Korte Keten Markt wordt opnieuw een leuke ontmoeting in Hunnegem, opgeluisterd met live muziek en een poppenkast over het thema. Toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Info
Vanaf 17 september is weer een Wekelijkse Korte Keten Markt in Hunnegem, met een mooi aanbod van lokale korte keten voedingsproducten en andere levensmiddelen, telkens op zaterdag van 10 tot 13u.
De Wekelijkse Korte Keten Markt is een initiatief van TraGer – Transitie Geraardsbergen i.s.m. Stad Geraardsbergen, Vrienden van Musea Hunnegem fv en Noord-Zuidkoepel Geraardsbergen.