illustratie beeld

Buurtnetwerk maakt psychologische hulp toegankelijker

de eerste lijn (ELZ Scheldekracht & ELZ Gent)

De federale overheid maakte extra geld vrij om (kwetsbare) kinderen, jongeren en volwassenen sneller betaalbare psychologische hulp te kunnen bieden. Bijna 40 hulpverleners uit de regio Scheldekracht bieden daardoor samen wekelijks meer dan 250 sessies aan een verlaagd tarief aan. Op 20 december ontmoeten zorgverleners elkaar in Lochristi. Hun doel? Een sterke samenwerking in de buurt om burgers met mentale problemen te ondersteunen.

 Voor 11 of 4 euro naar de psycholoog

Uit de Gezondheidsenquête van 2018 blijkt dat één op drie Belgen ouder dan vijftien jaar zich niet goed in zijn vel voelt. De federale overheid maakte daarom extra geld vrij om te investeren in het vroegtijdig detecteren van en interveniëren bij psychische problemen. Door deze investering kunnen in eerstelijnszone Scheldekracht 37 klinisch psychologen en orthopedagogen sessies aanbieden aan een verlaagd tarief: burgers betalen slechts 11 euro (of 4 euro, in geval van verhoogde tegemoetkoming) per individuele sessie.

Meer dan 250 beschikbare sessies per week

Momenteel zijn er elke week meer dan 250 individuele sessies beschikbaar in de eerstelijnszone Scheldekracht. Dit aanbod richt zich voornamelijk naar de meest kwetsbare mensen. Ook een aanbod met groepssessies aan een verlaagd tarief zit in de pijplijn. Aanmelden kan bij de zorgverleners zelf. Een overzicht van deze geconventioneerde klinisch psychologen en orthopedagogen in Oost-Vlaanderen is terug te vinden via www.psy-ovl.be. Dergelijk aanbod is beschikbaar overal in België.

Naar een buurtnetwerk dat kopzorgen snel(ler) opmerkt

Op 20 december ontmoeten zorgverleners elkaar in Lochristi met als doel beter samen te werken in kader van mentale problemen bij burgers. Ze slaan de handen in elkaar om burgers sneller toe te leiden naar de best passende psychologische zorg. Zo leren ze er hoe ze signalen rond psychisch onwelbevinden nog beter kunnen oppikken.

Meer informatie