Heilig Hartschool Bevegem viert 75ste verjaardag

Dit jaar viert de Heilig Hartschool in Bevegem zijn 75ste verjaardag. Net voor de kerstvakantie werd dat gevierd met een plechtige eucharistieviering voorgegaan door E.H. Deken Hans Vandenholen en een gezellig samenzijn op school. Huidig directeur Kurt Van Maldergem geeft een overzicht van de geschiedenis van de school.

“Na de tweede wereldoorlog werd voor het eerst onderwijs georganiseerd in de parochie Bevegem. Op 22 december 1947 werd de school officieel geopend. Begin december 1955 werd begonnen met de plannen en de bouw van een schoolcomplex aan het Heilig Hartplein en de Kastanjelaan. Op 1 september 1960 werd de school omgevormd tot een autonome vrije basisschool, met zuster Beatrix (Lea Durant) als eerste directrice. In 1962 werd op de terreinen van het schoolcomplex een vrij gezondheidscentrum en een PMS opgericht. De nieuwe gebouwen konden gebruikt worden vanaf 1965. In 1975 werd Lieve Beerens als eerste lekendirectrice aangesteld en fusioneerde de school met de vrije basisschool van Godveerdegem. In het voorjaar 1987 was de toekomst onzeker en vanaf 1 september 1987 maakte de parochieschool hierdoor deel uit van de structuur van het College O.-L.-Vrouw van Deinsbeke met Paul Van den Berghe als dienstdoend directeur. In de loop van de volgende jaren werd de school stapsgewijs gemengd, jongens en meisjes zaten toen samen in de klas.”

“In 1993 werd Marc De Groote de nieuwe directeur. Door een gebrek aan een volwaardige refter en gymzaal werd in 1994 door toenmalig voorzitter E.H. Frans Hitchinson, in samenwerking met de directeur, een bouwproject op stapel gezet. De eerste steenlegging gebeurde op 1 juli 1998. Op 4 juni 1999 werd de nieuwbouw, met eetzaal, gymzaal en mediaklas ingehuldigd. Vanaf 1 september 1999 kwamen de beide katholieke basisscholen van Zottegem-centrum (O.-L.-Vrouw van Deinsbekecollege en het Sint-Barbarainstituut) onder één schoolbestuur: vzw “Katholiek Basisonderwijs Zottegem”, met E.H. Karel Cottenie als voorzitter. In eerste instantie bleven het twee zelfstandige scholen. Op 1 september 2001 werden beide basisscholen één school, met als nieuwe naam het Sint-Barabaracollege. Marc De Groote werd overkoepelend directeur. Er werd ook een vrije scholengemeenschap “Vlaamse Ardennen” opgericht, waartoe het Sint-Barbaracollege behoort.”

Om in 2004 een nieuwe ‘woningnood’ op te vangen, werden tijdelijke modulaire klasruimten geplaatst en kon de school de lokalen van de vzw “Parochiale Werken” in gebruik nemen. In 2008 kreeg de school groen licht van het bisdom Gent om een duurzame nieuwbouw op te trekken op de hoek van de Kastanjelaan en werd de speelplaats heringericht. Deze nieuwbouw werd ingehuldigd op 8 oktober 2010. Vanaf 1 september 2012 werd E.H. Hans Vandenholen voorzitter van het schoolbestuur “Katholiek Basisonderwijs Zottegem”. Op 1 september 2022 werd ik de nieuwe directeur. Donderdag 22 december 2022 ging niet onopgemerkt voorbij. Deze heuglijke verjaardag werd gevierd met een plechtige eucharistieviering met als voorganger E.H. Deken Hans Vandenholen. Erna volgde een traktatie voor alle leerlingen, personeel, oud-leerkrachten en schoolbestuur. ’s Avonds was er een ‘Take-away spaghettifestijn’, met een attentie voor de ouders voorzien. Op naar het volgende jubileum!”