Bewoners kanten zich tegen verkaveling Taalmeers: ‘Algemeen belang belangrijker dan belang projectontwikkelaar’

Goeferdinge. Een groep van inwoners van Goeferdinge heeft bezwaar ingediend tegen de verkaveling Taalmeers voor 16 woningen aan de rand van natuur- en overstromingsgevoelig gebied. Ze kunnen zich helemaal niet vinden in het project. ‘De stad dient het algemeen belang te behartigen en niet de persoonlijke belangen van een projectontwikkelaar’, menen de bezwaarindieners.

‘De stad dient het algemeen belang te behartigen en niet de persoonlijke belangen van een projectontwikkelaar. Indien het project effectief toch gerealiseerd wordt, dient dit eerder beperkt te worden in het aantal loten om de ontwikkeling van de recreatie niet in het gedrang te brengen. Er dient later zo weinig mogelijk verharding op de recreatie te komen gezien de ligging in overstromingsgevoelig gebied. Er dient dus een langetermijnvisie gehanteerd te worden’, staat in het bezwaarschrift te lezen.

Volgens de bezwaarindieners zijn de loten, waar de woningen moeten komen, veel te klein. ‘De loten zijn zeer klein waarbij het tevens nog toegelaten wordt voor het plaatsen van een bijgebouw van 10m² op de scheidingsgrens en verharde terrassen van 25m². Bijkomend is het zelfs toegestaan om een zwemvijver aan te leggen waardoor de tuinen in principe volledig verhard kunnen worden, waardoor minder water kan infiltreren in de bodem’, staat in het bezwaar te lezen.

‘De loten kunnen samengevoegd worden waardoor de blokken nog groter gaan worden en er een plat dak van 12m hoogte mogelijk verwezenlijkt wordt. Hoger bouwen en verdichting is niet meer toegestaan op die locatie. De stad Geraardsbergen beweert deze visie te hanteren.’

De Bezwaarindieners pleiten voor minder loten, zodat de het verlies van o.a. infiltratie van hemelwater in de bodem kan worden gecompenseerd. Er blijkt mogelijks ook een probleem te zijn met aansluiting van het hemelwater op het rioolstelstel, wat bij hevige regenval wel eens tot problemen zou kunnen leiden.

Bij de bewoners op het Goeferdingeplein is er inkijk van drie aanpalende woningen, wat niet toegelaten is.

Julien Borremans