Meerderheid verdeeld over kandidatuur Landschapspark

‘Ik vraag me af waarom dit project – net als de kazerne – ons door het strot wordt geramd.’

Geraardsbergen. De afgelopen dagen was er flink wat heisa over de kandidatuur van Geraardsbergen voor het Landschapspark Vlaamse Ardennen. Volgens de oppositie zijn er te weinig garanties voor de landbouwers. Bovendien werd het decreet nog niet goedgekeurd. ‘We tekenen geen blanco cheque’, liet raadslid Stéphan Bourlau (Het Alternatief) duidelijk verstaan. Emma Van der Maelen (Vooruit) vroeg om opschortende voorwaarden in de overeenkomst op te nemen. Binnen de meerderheid is er verdeeldheid. Johan Quintelier (CD&V) onthield zich tijdens de stemming en Reza Mohammadi (Open Vld) stemde tegen. De Landbouwraad gaf een negatief advies.

Zuhal Demir (N-VA) startte vorig jaar een zoektocht naar drie nieuw op te richten Landschapsparken. De Vlaamse Ardennen vormen één van de regio’s. Het gaat over gebieden met een uitgesproken landschapskwaliteit met een harmonieus samengaan van landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme.
De erkenning van de regio als Landschapspark kan de gemeentebesturen in staat stellen om de Vlaamse Ardennen verder te ontwikkelen, rekening houdend met het verleden, maar vooral met een visie voor de toekomst.

De optie was om tegen mei 2023 een toekomstvisie en een actieprogramma klaar te hebben, maar het decreet moet nog worden goedgekeurd. De lokale besturen spelen een belangrijke rol in dit dossier. De goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst stond dinsdag 25 april op de agenda van de gemeenteraad.

‘Dit project handelt voornamelijk over dorpen, natuur en landbouw’, zie Stephan De Prez, schepen van Milieu. ‘We willen er absoluut geen Bokrijk van maken. De landbouw is en blijft voor ons heel belangrijk.’ De schepen wijst er op dat als het nodig is, het stadsbestuur uit het project zal stappen.

De Boerenbond reageert
De Boerenbond stuurde een brief naar o.a. de gemeenteraadsleden. Het probleem is dat er momenteel nog geen afgewerkt decretaal kader voor handen is. ‘De Vlaamse Regering keurde op 31 maart het ontwerp van decreet definitief goed maar het parlementair traject dient nog te worden opgestart. Bovendien biedt dit ontwerp van decreet een beperkt kader: heel wat inhoudelijke elementen moeten nog worden uitgewerkt in een uitvoeringsbesluit. Het is dan ook duidelijk dat er tegen 31 mei aanstaande geen volledig en definitief regelgevend kader voorhanden zal zijn, terwijl deze datum nog steeds als deadline wordt gehanteerd om de dossiers in te dienen’, laat de Boerenbond in een nota weten. Het is van belang om eerst te spelregels vast te leggen vooraleer er een engagement van 24 jaar wordt gevraagd, vindt de organisatie.

Om die reden vroeg de Boerenbond om dit initiatief niet te ondersteunen. De organisatie vraagt extra aandacht voor de landbouwers en het vastleggen van een aantal garanties: Het vrijwaren van het herbevestigd agrarisch gebied. De oppervlakte in landbouwgebruik moet behouden blijven in Geraardsbergen, naast de vergunningszekerheid en ondernemingsvrijheid voor landbouwers, ook in de buurt van natuurgebieden.’ Daarnaast vraagt de Boerenbond om geen verplichtende of beperkende maatregelen op te leggen, maar enkel te werken met vrijwillige en stimulerende maatregelen.

De Landbouwraad gaf unaniem een ongunstig advies o.a. omdat ‘de gevolgen voor nu en naar de toekomst voor de landbouwers uit onze streek te vaag of niet omlijnd zijn’

Verdeeldheid binnen de meerderheid
De oppositie in de gemeenteraad sloot zich aan bij de bedenkingen van de Boerenbond. We tekenen geen blanco cheque’, liet raadslid Stéphan Bourlau (Het Alternatief) duidelijk verstaan. Emma Van der Maelen vroeg om opschortende voorwaarden in de overeenkomst op te nemen. Ook binnen de meerderheid is er verdeeldheid omwille van dit dossier. ‘Intussen werd de kazerne al door de strot van de landbouwers geramd. Als landbouwer zou ik niet te veel vertrouwen hebben in het beoordelingsvermogen van het stadsbestuur om na te gaan of er voldoende rekening met de landbouwers wordt gehouden. Zolang jullie niet kunnen garanderen dat er naar de landbouwers wordt geluisterd, kan u toch niet verwachten dat we deze blanco cheque gaan goedkeuren’, aldus Van der Maelen.

Ook Johan Quintelier (CD&V) en Hans De Gent (Vlaams Belang) spraken zich tegen het project uit. Volgens Reza Mohammadi (Open Vld) is de argwaan zeer groot. Hij vraagt zich ook af waarom dit project – net als de kazerne ons door het strot wordt geramd. ‘Ik kan niet begrijpen waarom dit nu moet worden beslist en waarom er niet kan gewacht worden.’

De samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd. Johan Quintelier (CD&V) onthield zich tijdens de stemming en Reza Mohammadi (Open Vld) stemde tegen. Ook Het Alternatief, Vlaams Belang en Vooruit stemden tegen.

Julien Borremans